latinica  ћирилица
19/04/2021 |  07:36 ⇒ 08:01 | Аутор: СРНА

Бошњачки министри у Савјету министара стопирају избор насљедника Џакуле

Бошњачки министри у Савјету министара зауставили су расписивање конкурса за именовање директора Управе за индиректно опорезивање БиХ, а и даље је на чекању потврда смјене Милоша Лучића са позиције министра за људска права и избјеглице, што указује да је на помолу нова блокада у процесу именовања на нивоу БиХ, пише Глас Српске.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Бањалучки дневник подсјећа да је Мири Џакули истекао мандат на мјесту директора УИО, те оцијењује да би нова блокада могла да се одрази и на друга питања.

Обавјештење о истеку мандата директора УИО БиХ и покретању процедуре за избор и именовање новог била је једна од тачака на дневном реду сједнице Савјета министара прошле седмице, али је по њеном завршетку саопштено да није постигнут консензус о расписивању конкурса за ту позицију.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија потврдио је Гласу да су против гласали Бошњаци.

- Они тврде да нема консензуса о томе коме ће припасти то мјесто. Сигурно је да ћемо наставити преговоре - рекао је Тегелтија и подсјетио да је ово именовање дуго у блокади и да нема везе са осталим дешавањима.

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да у УИО, од када постоји, Србин није био на мјесту директора.

Проблеми су присутни, како подсјећа Глас, и у постпуку именовања челника у Обавјештајно-безбједносној агенцији, јер СДА инсистира да и даље директор буде Осман Мехмедагић, упркос аферама.