latinica  ћирилица
19/04/2021 |  09:58 | Аутор: СРНА

Ђокић: Измјенама Изборног закона БиХ искоријенити политичке аномалије

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић изјавио је да измјенама Изборног закона БиХ треба приступити крајње озбиљно и систематично јер се тиме морају искоријенити многе политичке аномалије, нелогичности и злоупотребе воље грађана.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да се мора престати са политичким спекулацијама, а БиХ мора направити искорак и почети сама рјешавати своје проблеме, уз договор свих њених народа.

- Измјене Изборног закона морају бити у интересу грађана и демократије. Постоје многобројни, евидентни проблеми који су проистекли из постојећег стања које је нарушило повјерење грађана у изборни и постизборни процес и саму демократију у БиХ - навео је Ђокић.

Он тврди да за почетак основне и најважније измјене морају ићи у правцу да политичке партије буду једини власници освојених мандата, а не појединци.

- У супротном ћемо се и даље суочавати са сталним политичким трговинама и калкулацијама корумпираних појединаца, који зарад сопствених интереса нарушавају указано повјерење својих партија које су их кандидовале и грађана који су их подржали на изборима - поручио је предсједник СП-а.

Ђокић је навео да се на тај начин директно извргава воља грађана, нарушава демократија и демократски процес, те сматра да би се измјенама спријечило даље уситњавање политичке сцене и затворила врата политичкој корупцији, чиме би многи "прелетачевићи" били кажњени и послати у прошлост, саопштено је из СП-а.

Према његовим ријечима, само политичке партије, као демократско изабрани представници народа, имају легитимитет одлучивати о измјенама Изборног закона БиХ, те да би сваки други вид наметања овог и других рјешења довео до нових проблема у БиХ, а даље и демократске и политичке кризе.

- СП захтијева да хитно буде успостављен дијалог о промјенама Изборног закона. У његову израду морају бити укључене политичке партије. Нажалост, о свим битнијим питањима за функционисање БиХ, примијети се утицај екстерних и скривених интереса међународне заједнице и других актера, што није у интересу грађана - наглашава Ђокић.

Он је додао да се што прије мора доћи до новог Изборног закона, који ће бити резултат консензуса свих народа БиХ и њихових легитимно изабраних представника.

- Спремни смо на разговор, уважавамо различита мишљења, и стручне јавности, невладиног сектора, релевантних институција и организација и других политичких партија - рекао је Ђокић