latinica  ћирилица
19/04/2021 |  11:27 | Аутор: РТРС

Епископ Теодосије апелује за јачу међународну заштиту српских светиња

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије апеловао је данас да међународна заштита српских светиња и права на Космету буде интензивнија јер се ни братство манастира Високи Дечани нити Епархија не осјећају сигурно и заштићено у тренутној ситуацији организоване кампање коју спроводе косовске институције, албанске организације цивилног друштва и дио медија.
Владика Теодосије (фото:: youtube/Радио Грачаница) -
Владика Теодосије (фото:: youtube/Радио Грачаница)

- Као епископ рашко-призренски и дугогодишњи игуман манастира Високи Дечани осећам потребу да се јавно огласим и изразим најдубљу забринутост јер се вишегодишња кампања скрнављења и уништавања српске православне културне баштине на Косову и Метохији сада наставља агресивним институционалним и политичким притиском косовских институција, као и негативном медијском кампањом против наше Цркве, а посебно манастира Високи Дечани - навео је епископ Теодосије.

Владика је нагласио да односи Срба и Албанаца већ годинама нису били тако погоршани као након одлуке угледне европске невладине организације за културну баштину "Европа ностра" од 8. априла да уврсти манастир Високи Дечани у овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Епископ Теодосије је истакао да је циљ ове организоване кампање да се "Европа ностра" прикаже као организација коју су наводно инструментализовали Влада Србије и Српска православна црква /СПЦ/, чиме се додатно још више угрожавају светиње СПЦ на Косову и Метохији, посебно Високи Дечани.

Према ријечима епископа рашко-призренског, неопходно је да се у процесу дијалога Београда и Приштине обавезно размотре додатне институционалне мјере заштите светиња СПЦ и српског вјерујућег народа као важан предуслов за рјешавање постојећих питања на Косову и Метохији, уз принцип да се сви проблеми морају рјешавати мирно и цивилизовано.

- Због свакодневног кршења закона, људских и вјерских права српског народа на Косову и Метохији, честих пљачки и скрнављења наших храмова, гробаља, спречавања повратка нашег протераног народа, онемогућавања приступа верника неким од наших вјерских објеката, морамо да нагласимо да у постојећим околностима не можемо да имамо поверења према косовским институцијама и њиховој тобожњој заштити - навео је владика Теодосије, истичући да је међународно цивилно и војно присуство тренутно једини гарант опстанка Срба.

Епископ рашко-призренски је истакао да је забрињавајуће понашање садашњих косовских институција које својим писмом негирају угроженост манастира Високи Дечани, као и чињеничну неутемељеност писма албанских организација цивилног друштва на Косову, које представљају жалостан примјер нетолеранције и показатељ су стварних намјера косовских институција које желе да присвоје српску духовну и културну баштину, што је влада самопроглашеног Косова и пробала нацртом закона о културној баштини 2015. године.

- Наша баштина, која је вјековима чувала идентитет нашег народа, културу и веру, сада је и те како институционално угрожена, не само у Дечанима, већ посвуда на Косову и Метохији - навео је владика Теодосије.

Епископ Теодосије је подсјетио да су 18. марта водеће личности косовских институција /Аљбин Курти и Вјоса Османи/ упутиле писмо организацији "Европа ностра", које је у јавност пустио нови министар културе Хајрула Чеку, а да је затим 16. априла услиједило јавно писмо 40 албанских организација цивилног друштва на Косову које оштро критикују одлуку организације "Европа ностра", износећи оптужбе да уписивање Високих Дечана на европску листу седам најугроженијих споменика културног наслеђа ствара "лажан одраз стварности на Косову" и да подаци о номинацији "углавном потичу из извјештаја српских институција".

- Ове организације тврде да су "већ препознате универзалне вредности објеката које је Унеско ставио на Свјетску листу културне баштине", а да притом ниједном речју не помињу да су сва четири наша споменика још од 2006. године на Унесковој листи "Свјетске баштине у опасности" и да је манастир Дечани и даље под војном заштитом Кфора због реалних безбедносних ризика - навео је епископ рашко-призренски.

Владика Теодосије је истакао да циљ ове одлуке није политички мотивисан /јер су међу објектима и споменици из више европских земаља/, већ је искрена намјера да се подстакне боља заштита и толерантнији однос према овом значајном споменику и светињи СПЦ.

Епископ рашко-призренски је подсјетио да је манастир Високи Дечани 21 годину под јаком заштитом међународних снага Кфора, посебно италијанског контингента, који непрекидно све вријеме чува овај манастир.

- Високи Дечани су тренутно једини вјерски објекат на Косову и Метохији под заштитом Кфора, али и једини вјерски објекат и Унесков споменик у Европи под оваквом војном заштитом. А то засигурно није без разлога - закључио је владика Теодосије.

Манастир Високи Дечани, као један од најважнијих Унескових споменика у овом дијелу Европе, "Европа ностра" сврстала је ове године међу седам најугроженијих споменика културе, прије свега имајући у виду да га је као угроженог препознао Унеско.