latinica  ћирилица
19/04/2021 |  12:00 ⇒ 12:01 | Аутор: РТС

У 37 дана женио се четири и разводио три пута само да би добио слободне дане

Довитљиви Тајванац генијално смислио како да добије што више плаћеног одсуства – женио се четири пута и три пута разводио за само 37 дана.

Суд пресудио да није прекршио закон, већ да га је неморално злоупотребио.

Према тајванском закону, запослени има право на осам дана плаћеног одсуства за венчање, што је неименовани службеник једне банке и добио када се венчао у априлу прошле године.

Међутим, посљедњег дана осмодневног одсуства довитљиви службеник се развео и сљедећег дана поново оженио истом женом и затражио још осам дана одмора, на које је сматрао да има законско право, преноси портал Одити централ.

Затим се још два пута развео и поново оженио истом женом како би добио укупно 32 дана плаћеног одсуства.

Будући да се разводио и потом сутрадан женио истом женом, банка у којој је радио схватила је шта њихов службеник покушава, па су одбили да му одобре још осам дана плаћеног одсуства.

Пошто није желио да одустане од свог првобитног плана, банкарски службеник је поднио жалбу против свог послодавца у Градском бироу рада у Тајпеју, оптужујући банку да крши закон непоштовањем члана 2. Правила о одсуству са посла.

У њему се наводи да запослени имају право на осам дана плаћеног одсуства када се вјенчају, а пошто се вјенчао четири пута, требало је да добије 32 дана плаћеног одсуства.

Биро рада покренуо је истрагу у вези са случајем који је пријавио службеник и пресудио да је банка заиста прекршила Закон о раду. Послодавац је новчано кажњен са 700 долара у октобру прошле године.

Банка је поднијела жалбу, али је виши суд на крају ипак пресудио у корист младожење, наводећи да је запослени направио морални прекршај и злоупотребио закон, а да га је банка прекршила и зато мора да плати казну и одштету запосленом.