latinica  ћирилица
19/04/2021 |  13:07 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Туристима доступан ено и гастро водич Српске

Туристичка организација Републике Српске /ТОРС/ издала је брошуру намијењену страним и домаћим гостима, која је својеврстан водич за гастро и ено културу Српске.
Гастро водич Српске - Фото: Screenshot
Гастро водич СрпскеФото: Screenshot

Из ТОРС-а је саопштено да су у брошури представљена добро позната јела попут: цицваре, уштипака, сарме, пуре, пасуља, пите, јагњетине или телетине испод сача, прасећег печења и рибе.

- С обзиром на то да нам је кухиња јако слична са земљама у региону, ипак смо издвојили нешто што можемо рећи да је карактеристично за наше просторе као што је: сир трапист, романијски скоруп, јањски кајмак, невесињски сир из мјеха, бањалучки ћевап, те херцеговачки пршут - наводи се у саопштењу.

У брошури је представљена и понуда домаћих винарија, са акцентом на оне које имају дегустациону салу, попут подрума "Јунгић", "Вукоје" и "Анђелић".

- Овдје су, такође, представљени и ракија - пиће по којем ове просторе засигурно сви знају, као и домаћа крафт пива - наводе из ТОРС-а.

Будући да је примарни циљ брошуре да се привуку гости да посјете Републику Српску, из ТОРС-а наводе да су представили и неколико етно-села у којима се служи традиционална храна.

Брошура је за сада доступна у онлајн верзији и може се погледати на сајту ТОРС-а /turizamrs.org/, а у плану је превод на енглески, њемачки и руски језик.

Брошура је доступна ОВДЈЕ.