latinica  ћирилица
19/04/2021 |  14:18 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

На предстојећем "Фесту" шест домаћих премијера

На Међународном филмском фестивалу "Фест", који ће бити одржан од 7. до 16. маја на неколико локација у Београду, премијерно ће бити приказано шест домаћих дугометражних филмова и двије мањинске српске копродукције.
Фест 2021. - Фото: илустрација
Фест 2021.Фото: илустрација

У главном такмичарском програму публика ће моћи да види филмове "Оаза" Ивана Икића, "Жив човјек" Олега Новковића и "Лихвар" Немање Ћеранића, саопштено је из "Феста".

У селекцији "Фест фокус" биће приказано остварење "Прољећна пјесма" Наталије Аврамовић и документарно-анимирани филм "Призори из живота џукца" Тање Брзаковић, док ће документарни филм "Крека: Ловац на снове" Слободана Иветића, о чувеном сценографу Миљену Кљаковићу Креки, бити приказан на свечаном затварању фестивала.

Овогодишњи програм "Феста", 49. по реду, представиће више од 70 премијерних филмова најновије свјетске кинематографије у седам програмских цјелина.

Филм "Оаза" премијерно је приказан прошле године на престижном Венецијанском филмском фестивалу гдје је освојио награду за најбољи европски филм у секцији "Дани аутора", коју додјељује мрежа "Европа синемас", а радња прати три особе у институцији за младе са посебним потребама.

Радња филма "Жив човјек" прати некадашњег члана култног бенда "Синови" Игора Ђелића-Ђелу, који живи са женом Сунчицом са којом има доста проблема, али и много година проведених заједно. Улоге тумаче Никола Ђуричко, Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић...

Филм "Лихвар" бави се једним даном у животу зеленаша у малом граду у Србији, коме се живот окреће наглавачке због глупости у тренутку када је био на корак до сна. У главним улогама су Душан Петковић, Страхиња Блажић, Златан Видовић, Јово Максић, Бранко Видаковић.

У филму "Прољећна пјесма" главни лик је млада редитељка Петра, самохрана мајка, која покушава да нормализује свој живот послије развода и спрема се да сними филм о пјесникињи Десанки Максимовић. Улоге тумаче Михаела Стаменковић, Иван Ђорђевић Џуди, Ђорђе Ђоковић, Милан Колак, Светозар Цветковић, Даница Максимовић и други.

Документарно-анимирано остварење "Призори из живота џукца" кроз седам призора прати живот и судбине паса луталица са маргине нашег друштва, наводећи нас да преиспитамо однос према њима. Гласове јунацима су дали Јелена Босанац, Аница Добра, Момчило Бајагић Бајага, Мирјана Карановић и други.

Документарни филм "Крека: Ловац на снове" прати каријеру познатог филмског сценографа Миљена Кљаковића - Креке, који је дао непроцјењив допринос домаћем и свјетском филмском стваралаштву.

Својом причом, уз до сад необјављене материјале из личне архиве и разговоре са најеминентнијим ауторима седме умјетности, глумцем Џонијем Депом, редитељем Беријем Левинсоом, директором фотографије Виторијом Стораром, редитељем Маџидом Маџидијем, сценаристом Брајаном Хелгеландом и многим другим, открива неухватљиве тренутке скривене иза филмске камере.

У главном такмичарском програму "Феста" наћи ће се и двије мањинске српске копродукције.

Филм "Застој" редитеља Винка Модерндорфера /Словенија, Србија, Сјеверна Македонија/, који ће имати свјетску премијеру на овом фестивалу, прати два брачна пара из различитих друштвених слојева, који на први поглед немају ништа заједничко. Несрећа и трагични догађај спајају их судбоносно у једној ноћи и највјероватније повежу до краја живота.

У средишту радње филма "Потенцијални кандидат" Ерцана Кесала /Турска, Србија/ је Кемал који припрема свечану вечеру надајући се да ће га на њој предсједник партије прогласити кандидатом за градоначелника.

Фестивал се ове године одржава под слоганом "Повратак у будућност" са намјером да, као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

Међународни филмски фестивал "Фест" ће ове године бити одржан уз поштовање свих епидемилошких мјера Владе Србије.