latinica  ћирилица
19/04/2021 |  14:28 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Захарова: Америка стоји иза чешког протјеривања руских дипломата

САД стоје иза протјеривања руских дипломата из Чешке и то је повезано са осујећеним покушајем државног удара у Бјелорусији, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (@MID_RF)Фото: Тwitter

- Што се тиче Чешке Републике потребно је схватити да се велики број проблема нагомилао у чланицама ЕУ и генерално на Западу, тако да је неопходно примијенити неке информације и политичке мјере да би се сакрили ти проблеми. Русија је инструмент који је вријеме тестирало, теза која је већ дуго у оптицају и која се користи у оваквим случајевима. Наравно, САД су иза тога - рекла је Захарова за телевизијски канал "Русија-1".

Она је изразила увјерење да је цијела прича коју званични Праг стало понавља повезана са откривеном завјером државног удара у Бјелорусији.

Захарова је осудила Праг због одлуке да протјера 18 руских дипломата као "дволичност" рекавши да Чешка измишља апсурдне изговоре.

Укупно 62 Руса, 18 протјераних дипломата и чланови њихових породица, морају да напусте Чешку, подсјетила је Захарова.

- Ствар је у томе да не 18 Руса већ 62 мора да напусти Чешку, јер су они чланови породице. Од тог броја 28 су дјеца. Подјсетићу вас да се школска година ближи крају, остало је само мјесец или мјесец и по дана. Али да ли је то ико узео у обзир - рекла је она.

Чешка Влада најавила је у суботу, 17. априла протјеривање 18 руских дипломата због њихове наводне улоге у експлозији магацина муниције 2014. године, када су погинула два држављанина Чешке.

Као одговор, Москва је протјерала 20 чешких дипломата, који морају да напусте Москву до краја дана, наводи "Спутњик".