latinica  ћирилица
19/04/2021 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Шулић: Дефинисане препоруке за деполитизацију јавних предузећа

Представници Центара цивилних иницијатива и посланици у Народној скупштини Републике Српске на данашњем састанку у Бањалуци дефинисали су препоруке за деполитизацију јавних предузећа у Републици Српској.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је данас Срни да је процесу деполитизације јавних предузећа потребно приступити студиозно и да то није могуће завршити за један дан, годину или за један мандатни период.

- Важна је промјена свијести и код људи који се баве политиком, из цивилног сектора, код медија и грађана - истакао је Шулић.

Он је рекао да су на састанку представника Центара цивилних иницијатива и посланика у Народној скупштини Републике Српске дефинисане препоруке за деполитизацију јавних предузећа у Републици Српској.

- Дефинисано је шта је то потребно да јавна предузећа раде у наредном периоду, те која је одговорност Владе и Народне скупштине Републике Српске када је ријеч о раду јавних предузећа - навео је Шулић.

Шулић је изразио задовољство да у Републици Српској постоје политичари који су спремни да заједно са цивилним сектором раде на проблемима који су за добро од општег интереса.

Центри цивилних иницијатива покренули су иницијативу за деполитизацију процеса именовања и разрешења руководећег кадра јавних предузећа и повећање њихове ефикасности, те се залажу за запошљавање на бази стручности и квалификација, спречавање политизације јавних предузећа, као и повећање квалитета услуга, одговорности и контроле у пословању јавних предузећа, саопштено је из ове невладине организације.

Састанку су присуствоавли и посланици у Народној скупштини Републике Српске Гордана Видовић, Ивана Марковић, те Маринко Градишић.