latinica  ћирилица
19/04/2021 |  16:15 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Консензусом усвојен Нацрт програма реформи за 2021. годину

Чланови Комисије БиХ за сарадњу са НАТО једногласно су данас усвојили Нацрт програма реформи за 2021. годину, који ће бити упућен на мишљење надлежним институцијама, рекао је предсједавајући Комисије Јосип Бркић.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Он је рекао након сједнице да је овај документ политичко-правни оквир који дефинише сарадњу БиХ и НАТО и да је структурално идентичан програмима реформи 2019. године, односно 2020. године.

Бркић је додао да је Комисија његовим усвајањем омогућила даљу административну процедуру, те да ће након техничког опремања документ бити упућен Министарству финансија, а потом и Савјету министара.

- Опремићемо га свим потребним мишљењима и упутити Савјету министара гдје има једна важна међуфаза, а то су е-консултације, односно јавне консултације гдје ће заинтересована и стручна јавност моћи дати свој став о програму реформи за 2021. годину - рекао је Бркић.

Након тога, каже Бркић, Комисија ће након изјашњавања о свим евентуалним примједбама и приједлозима, документ у форми приједлога упутити Савјету министара.

Он је додао да процес добијања мишљења и јавних консултација неће бити краћи од двије седмице, те да ће се Комисија вјероватно поново састати за мјесец дана.

Бркић каже да програм подразумијева два дијела - текстуални који говори о политичкој опредјељености свих који су укључени у програм сарадње са НАТО, те табеларни који јасно дефинише институције, активности, носиоце и временске рокове од годину дана.

Он је прецизирао да су то политичке реформе, економске, правосудне и одбрамбено-безбједносне које се у великом дијелу подударају са оним што су реформски циљеви и на европском путу БиХ.

Замјеник предсједавајућег Комисије Мирко Околић рекао је да није реално да се све реализује у овој години, те да је за очекивати да је то задатак који ће се преносити из године у годину.

Он каже да су чланови Комисије данас могли да се споре и на самом нацрту, јер су неки инсистирали да се сегменти тог нацрта зову онако како је договорено да се не зову.

- Измјена која је најбитнија у односу на прошлогодишњи програм јесте та гдје смо се ослободили ријечи и намјере интеграција са НАТО или евроатланских интеграција, него је у питању сарадња - истакао је Околић.

Он је навео да представници НАТО и сама Алијанса ништа не прејудицирају.

- Ниједном ријечју није сугерисано да морамо радити на томе да идемо у НАТО интеграције, него НАТО сарадња. Она се одвија кроз разне процесе и ми смо све што је било потребно у овом документу исправили и идемо у НАТО сарадњу. Оно што смо могли консензусом да постигнемо - навео је Околић.

Уколико Комисија жели да ради и уколико у БиХ постоји воља да се ради на том питању, каже Околић, онда мора постојати постојати консензус, а то је НАТО сарадња, а никако НАТО интеграције.

Замјеник пресједавајућег Комисије Мухамед Смајић рекао је да је Програм реформи мултидисциплинаран документ, веома комплексан и да се многе активности у континуитету одвијају.