latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:29 ⇒ 18:32 | Аутор: Агенције

Пикси: Господо, да ли сте ви ти који сте измислили фудбал?

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић рекао је да је формирање Европске Суперлиге "безобразлук" и да не подржава ту идеју.

Стојковић је осудио одлуку 12 клубова одмјетника да формирају затворено такмичење и сами владају истим.

- Лично мислим да та порализација није добра и да... Не употријебим неку ружнију ријеч, али ово је нека врста безобразлука да се уопште дође на ту идеју. Колико чујем, ту је улетио амерички новац. Е сад, ако питате Американце за фудбал, они ће вам причати за фудбал који они играју, рећи ће да је то сокер. Ако је то будућност европског фудбала у сокеру, онда ја немам ријечи... Ја не подржавам ту идеју колико год она некима изгледа као добро, али заправо није добра - рекао је Стојковић.

По његовим ријечима, клубови који су се одлучили на тако нешто желе да се дистанцирају од осталих.

- Па господо, да ли сте ви ти који сте измислили тај фудбал?! Фудбал је мало шири појам од вас 12 или колико вас има. Није то баш тако као што ви мислите. Друго, одакле црпите те играче, па доводите их из неких фавела, из неких руларних предјела и села... - казао је Стојковић.

Селектор је истакао да српског фудбала у цијелој тој причи "нема ни на мапи".

- Не само српски, већ генерално читав фудбал, португалски, холандски... Али, овде се ради о једној ствари, о новцу. Немам ништа против да новац буде тај покретач свега, фудбал заиста може тешко да функционише без улагања. Међутим, ово је једна врста претјеривања, да богати и моћни постану још богатији, а то може да се врати као бумеранг", навео је он.

Стојковић је рекао да су подјеле лоше и да ће се тек видјети шта ће бити даље.

- Не треба заборавити да је Лига шамнпиона најбоље и најквалитетније такмичење, рачунајући све спортове. Коме сад она смета? То је озбиљан шамар за УЕФА и ФИФА на крају крајева. А, да ли ће они то дозволити, лично мислим да неће. Али, кључеве овог проблема можда држе национални савези, па треба да поруче клубовима 'ако хоћете да играте ову Супрерлигу Европе, онда не можете да играте националне лиге'. Па да видимо италијанску лигу без Јувенстуса, Милана и Интера. Да ли би навијачи то подржали? Да ли ће навијачи Манчестер јунајтеда бити срећнији ако гледају сваки трећи дан Реал Мадрид, Барселону, Јувентус и не знам кога још? Па неће - рекао је Стојковић.

- Они желе да гледају своју традицију, своју историју, а то је да играју против клубова у лига из које потичу. Према томе мислим да ће то мало тежа прича бити. Знам да се све своди на новац и тих 350 милиона евра који ће добити свако за учешће, али моје питање је гдје је ту солидарност? Показује се једна ароганција која није прихватљива, поготово сад у временима гдје планета има проблема с вирусом - додао је селектор репрезентације Србије.