latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:48 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Блокиран рачун приједорске Топлане (ВИДЕО)

Рачун приједорске Топлане је блокиран.
Топлана, Приједор - Фото: РТРС
Топлана, ПриједорФото: РТРС

Разлог је дуговање према предузећу Нискоградња Марјановић, од око 1,2 милиона КМ. Док у Градској управи истичу да поменуто предузеће није испоштовало договор сачињен с претходним руководством Топлане, у предузећу Нискоградња Марјановић тврде да је све урађено по закону. Међутим, руководство града и Топлане тврде да је у овај случај политика дубоко умијешала прсте.

Вршилац дужности директора приједорске Топлане, Душко Милетић истиче да је његов претходник, Зоран Кнежевић, имао договор с добављачем дрвне сјече, предузећем Нискоградња Марјановић, да се дуг исплаћује у мјесечним ратама од 100.000 КМ. Међутим, како тврди Милетић, предузеће постојећи договор није испоштовало, што је за епилог имало блокаду рачуна приједорске Топлане.

- Имам овдје финансијску картицу предузећа гдје се тачно види да је од мог доласка, 13.3. до данас, исплаћено 180.000 КМ Нискоградњи Марјановић - истакао је Милетић.

На овај начин у питање је доведена исплата кредита Топлане према ЕБРД-у, истиче градоначелник Приједора Далибор Павловић. Тврди да је град, према договору, 14. априла исплатио 625.000 КМ на посебан рачун Топлане за ову намјену. Међутим, средства за наплату дуга Нискоградњи Марјановић повучена су управо с тог рачуна, иако је бивши директор недавно рекао да се тај рачун не може користити у друге сврхе.

- Овај кредитни аранжман је специфичан јер има посебан рачун на који средства која легну не могу да се користе у редовном пословању Топлане већ само служе за отплату кредита. Сва средства која се уплате су намјенска и не могу се користити за друге сврхе - рекао је бивши директор Топлане.

Међутим, баш то се догодило. Кнежевић је рекао да рачун није коришћен у редовном пословању Топлане и да је у овом случају ријеч о ванредним околностима. Градоначелник Приједора поручује да је ријеч о политичком реваншизму ДНС-а, због непроласка одређених предузећа на тендерима.

- Е драга наша господо, то тако више неће моћи. Одлучили сте да функционишете на тај начин. Град ће вам вратити истом мјером. Мене и овај град више не занимају никакви тајкуни нити богаћење појединаца - поручио је Павловић.

Бивши директор Топлане /ДНС/ тврди да политика није умијешана.

- То нема везе са политиком. Ово је једноставно због изостанка разговора и договора са добављачима које смо ми увијек правили, и имали разумијевања код њих. Усљед недостатка новца и обртних средстава, нисмо имали могућност да се договоримо - рекао је Кнежевић.

Власник предузећа Нискоградња Марјановић, Горан Марјановић рекао је да је све урађено по закону и да садашње руководство Топлане није испоштовало договоре.

- За ова два мјесеца умјесто 200.000 КМ, они су исплатили 80.000. Из тог разлога био сам приморан да повучем мјеницу, а у наредном периоду са људима из финансија видјећу како даље да поступим и шта да се ради са новонасталим обавезама у Топлани Приједор - истакао је Марјановић.

Из приједорског Градског одбора ДНС-а за сада без коментара. Вршилац дужности директора приједорске Топлане, Душко Милетић поручио је да ће, без обзира на новонасталу ситуацију, сезона гријања у граду бити настављена, колико год буду захтијевале временске прилике.