latinica  ћирилица
19/04/2021 |  19:35 ⇒ 20/04/2021 | 07:22 | Аутор: РТРС

Шта ће се промијенити од априла у плаћању струје? (ВИДЕО)

Априлски рачун за електричну енергију од сљедећег мјесеца потрошачи ће плаћати Електропривреди Републике Српске, а не као до сада електродистрибутивним предузећима.
Рачуни за струју - Фото: РТРС
Рачуни за струјуФото: РТРС

За грађане се у суштини не мијења ништа, осим што ће добити нове обрасце. Рачуне за март морају платити до краја овог мјесеца. Онима који имају раније дугове електродистрибутивна предузећа већ искључују струју.

Пред електродистрибутивним предузећима стварају се гужве. Грађани долазе да измире дугове за потрошњу електричне енергије. Због најаве да рачуни за март треба да буду плаћени до 25. априла, многи су одлучили да што прије заврше ту обавезу.

Службеници на шалтерима објашњавају потрошачима да плате само онолико колико стоји на њиховом рачуну за струју.

Од априлског рачуна грађани за потрошњу струје неће плаћати електродистрибутивним предузећима већ матичном предузећу Електропривреди Републике Српске. За редовне потрошаче готово ништа се не мијења. Струја неће бити скупља.

Предраг Клинцов, портпарол Електрокрајине, појашњава да ће сви потрошачи у наредном периоду, вјероватно, потписати уговор о снабдијевању са новим снабдијевачима.

О уговорима ће потрошачи бити накнадно обавијештени. Све остало се искључиво тиче пословања и организације електродистрибутивних предузећа и Електропривреде Српске.

Они који за потрошњу електричне енергије имају преплаћених износа не треба да брину.

- Они ће нас обавијестити на који жиро-рачун можемо да им уплатимоо средства - појашњава Клинцов.

Има и оних који нису платили раније рачуне. Електродистрибутивна предузећа због ранијих дугова кренула су да искључују нередовне платише са електро мреже.

- За оне који не буду у прилици да измире рачуне према Електрохерцеговивини, имаће могућност да дуговања измире на рате - каже Зоран Пологош, извршни директор Електрохерцеговине.

Сви купци ће имати право прије потписивања уговора да изаберу јавног или приватног снабдјевача. Они који не искористе то право добиће тзв. резервно снабдијевање које ће обављати Електропривреда Републике Српске.