latinica  ћирилица
19/04/2021 |  21:07 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Вучић: Интерес Србије - мир и стабилност у региону

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је апсолутни интерес Србије мир и стабилност у региону, те поштује интегритет БиХ, али и суверенитет Републике Српске унутар ње.
Александар Вучић -
Александар Вучић

- Не треба ничега да се бојите, осим неодговорности и неозбиљности и покушаја нерјешавања проблема. О свим проблемима треба да се говори отворено и одговорно - рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија треба да добије правично рјешење за многа питања и додао да се мир на Балкану не може правити понижавањем некога.

- Не можете да на Балкану правити мир тако што ћете да унизите некога, нарочито бројчано најјачи народ. Увијек сам се залагао не за залеђени конфликт са Приштином, већ за рјешења. Увијек сам штитио интересе српског народа, али и покушавао да разумијем интересе других народа - рекао је Вучић гостујући на телевизији Фејс.

На коментар водитеља да му "правично решење" звучи као да "Србија треба да добије половину БиХ", Вучић је навео да му то није пало на памет и да Републику Српску воли, а БиХ поштује.

Говорећи о наводном неслужбеном дипломатском документу нон-пејперу, који прекраја границе на Балкану, Вучић је рекао да Србија подржава интегритет БиХ и да неће да учествује у расправи о нечему што суштински не постоји.

- Не само да нисам учествовао у писању, већ га нисам ни видио. Видио сам шпекулације у медијима. Видио сам да ту има свачега око Косова. Ви кажете у томе да ће Србија да призна независно Косово, да ће да се одрекне Прешева и Бујановца да би добила Републику Српску. То се неће догодити и ништа од тога није на такав начин реално, нити је добро, нити нам је потребно - рекао је Вучић.

Он је подсјетио да ни Бакир Изетбеговић ни Жељко Комшић не би требало да признају независност самопроглашеног Ксоова, јер немају право да растурају и комадају Србију.

- Сваком другом Србину замјерате оно што сте себи дозволили и унаријед опростили. Јер су то изговорили највиши представници бошњачког народа. Хоћете да Срби прихвате да је бомбардовање и агресија била благоугодни чин зато што је неко хтио да отме територију Косова - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је поновио је да се то из наводног нон-пејпера неће догодити, јер су Србији потребни људи, а не територија.

- Ви имате такозвани подијељени суверенитет и подијељене надлежности између Републике Српске и Федерације БиХ. То је ваша ствар - рекао је Вучић и додао да је његова иницијатива да земље на Балкану сарађују.

На констатацију да све што он мисли за њега кажу српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, Вучић је нагласио да нема потребе било ко да прича у његово име.

- Милорад Додик је врло интелигентан човјек. Он је све само није неко ко слуша или спроводи шта ја говорим. Он има своју политику, своју странаку, веома је самосвојан. Не морамо да мислимо по свим питањима исто, али нећу рећи ниједну ријеч против њега у емисији, јер је то дио нашег договора, којег се држе предстваници Срба. Имали смо болне санкције, затварање граница на Дрини што више не смије никада да се понови - рекао је предсједник Србије.

Вучић је поручио да људи у БиХ треба да буду срећни зато што Србија расте, а не да то буде проблем.

- Никад нисам разумио, зашто волите да представите неког за непријатеља тамо гдје га нема - рекао је Вучић.

Он сматра да је проблем са којим се суочавају многи Бошњаци и други, а што је било и са Србима и њим лично до 90-тих година, представљање себе као жртве без рационализације садашњости и погледа у будућност.

Вучић је нагласио да хоће да буде запамћен као неко ко је сачувао мир и као неко ко је изградио Србију, те да га много више интересује економски развој Србије и напредак који се биљежи под његовим вођством од политичких драма.