latinica  ћирилица
20/04/2021 |  09:10 ⇒ 09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Порота данас одлучује о случају убиства Џорџа Флојда (ВИДЕО)

На суђењу за убиство Џорџа Флојда, за које је оптужен биши полицајац Дерек Шовин, јуче је завршено изношење завршних ријечи тужилаштва и одбране, а случај је предат пороти на одлучивање, јављају свјетски медији.
Дерек Шовин - Фото: Screenshot
Дерек ШовинФото: Screenshot

Америка ишчекује исход једног од највећих суђења у протеклих година, а суд је заштићен бодљикавом жицом, високим баријерама и наоружаним војницима из Националне гарде.

У пороти су шест бијелих жена, двојица бијелих мушкараца, тројица црнаца, једна црнкиња и двије жене мјешовитих раса.

Када почну расправу о Шовиновој кривици, поротници ће бити смјештени у хотел, а вријеме за доношење одлуке није ограничено.

Градови широм земље спремају се за протесте без обзира на пресуду.

Оптужница против Дерека Шовина има три тачке: убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство из нехата другог степена.

За убиство другог степена, најтежу од свих оптужби, 12 поротника мора да се усагласи да је Шовиново дјеловање довело до Флојдове смрти.

Казна за то кривично дјело је до 40 година затвора, али прописи у Минесоти ту казну скраћују на 15 година за људе попут Шовина, који раније нису осуђивани, наводи Глас Америке.

Тужилаштво је од судије Питера Кејхила тражило да одступи од тога и Шовина, ако буде проглашен кривим, осуди на дужу казну затвора.

Ако га порота прогласи кривим изјасниће се и да ли се слаже са приједлогом тужилаштва да се Шовин осуди на дужу казну.

Претходно је у завршној ријечи представник тужилачког тима Стивен Шлајкер затражио је од поротника да, како је рекао, вјерују својим очима и пустио видео снимке привођења Џорџа Флојда током којег је преминуо.

- Ово није процес против полиције која треба храбро да штити и буде саосјећајна у у служби. Џорџ Флојд никоме није био пријетња. За суочавање са њим тог дана није била потребна храброст, која није ни исказана. Све што је било потребно било је мало саосјећања, које је такође изостало - поручио је Шлајкер.

Током излагања подсетио је и на посљедње ријечи преминулог Флојда “молим вас, не могу да дишем“ и оценио је да се оно што је Шовин учинио може означити као тежак напад на Џоржа Флојда.

Тужилаштво је пороти поручило да ће, иако одлучује о судбини једног човјека, ова пресуда бити виђена много шире – како полиција у Америци третира Афроамериканце.

Заступник оптуженог Шовина, Ерик Нелсон подсјетио је чланова пороте на претпоставку невиности свог клијента.

Он је, позивајући се на свједочење једног од полицајаца Џонија Мерсила, изнио тврдњу да захват којим се Шовин користио приликом хапшења Флојда није забрањен и додао да то указуја на непостојање намјере јер је, како је рекао, Шовин мислио да поступа по правилима по којима је обучен.

У досадашњем поступку, који су преносили сви свјетски медији, исказе је дало више од 40 свједока.