latinica  ћирилица
20/04/2021 |  09:57 ⇒ 09:58 | Аутор: СРНА

Мучибабић: БиХ је постала тијесна за све због тежње Бошњака да је учине унитарном

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић изјавио је Срни да постаје све јасније да се сва три народа у БиХ осјећају тијесно, а да највећи проблем представљају мегаломанске амбиције муслимана "који се од 1993. године зову Бошњацима" и њихова тежња ка унитарној БиХ.
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs) -
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs)

Мучибабић је навео да се због тога лоше у БиХ осјећају Срби, али и Хрвати, без обзира што су деведестих везали ратне барјаке са Бошњацима.

- Хрвати, као конститутивни народ, имају право као Срби и Бошњаци, а они се ту лоше осјећају, јер су у институционалном смислу демократског начина живљења и одлучивања стављени у аут - рекао је он.

Мучибабић је истакао да Срби хоће самосталност јер са правом имају свијест о томе да су закинути и јер је због дуплих аршина међународне заједнице од Дејтона на овамо пренесено и доведено у питање 80 елемената.

Он је рекао да чак Срби и забораве на Исламску деклерацију коју је назвао "Манифестом за клање", те напоменуо да је ту провучена идеја да БиХ припада муслиманима.

- Својим пријатељима Бошњацима кажем: "Та заблуда по којој ви мислите да вам припада право на цијелу БиХ је једна утопија, да не кажем, у сфери психологије, чему то припада" Јесте ли Ви нормални? Ту постоји још неки људи који имају исто право јер су ту - рекао је Мучибабић.

Он је нагласио да многи Бошњаци превиђају да сложене државе не могу бити унитарне.

- Ако кажете да су Срби лош народ, да је њихов представник у Предсједништву БиХ – Хитлер и тако даље, реците како онда и чим оправдавате да са тим лошим људима живите у браку који се зове држава. Има ли ту нешто противрјечно, да ли је то могуће? - упитао је он.

Мучибабић је нагласио да је Република Српска дио свог сувереног права у Дејтону пренијела на БиХ.

- Она је тим међународним уговором дала печат БиХ, али као сложеној држави, не унитарној, не оној из 1943. године. Истини за вољу треба људима отворено рећи, па молим вас БиХ никада није била у историји самостална. Она је егзистирала само под кишобраном неких великих сила, да ли је то била Турска, Аустроугарска или Југославија, прва, друга - рекао је он.

Мучибабић је нагласио, да без обзира да ли то неко хоће или неће да схвати у БиХ постоји Република Српска која је по многим прерогативим из Дејтона држава.

- То је један факат, једна чињеница. Срби, имајући право на једно историјско превредновање и континуитет историје схватили су да без државе нема опстанка. Њихова борба за државу постаје иманентна њиховом природном, културном и антрополошком бићу - рекао је он.

Мучибабић је оцијенио да је код Срба предоминантна постала свијест да су једно јединствено и недјељиви.

- О њој ће се у наредном периоду морати много више говорити. Срби ће бити притискани, али ту чињеницу ће тешко ко моћи да доведе у питање. Не видим сада објективно ни једну свјетску силу која би се усудила да милион и 200.000 људи са јасно назначеним особеностима и свијешћу доведе у питање - рекао је он.

Мучибабић је указао да су Западњаци деведесетих формирали Бадентерову комисију уз образложење да је нужно да се републике разиђу "зато што њени народи не желе да живе заједно".

- То је био један принцип, али када су Срби у питању ни један принцип се не поштује! А БиХ је Југославија у малом, ту живе три народа и они не желе да живе заједно, али морају. Међутим из дана у дана је јасније да им је у БиХ тијесно - рекао је Мучибабић.