latinica  ћирилица
20/04/2021 |  10:45 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Главни епидемиолог у Словенији поново напустио ковид тим

Главни епидемиолог у Словенији Марио Фафангел поново је напустио експертску групе за ковид 19 при Министарству здравља, а међу разлозима одласка навео је недавни "фијаско" са 11-дневним потпуним затварањем земље која је била далеко од тога.
Марио Фафангел (Фото: necenzurirano.si/STA) -
Марио Фафангел (Фото: necenzurirano.si/STA)

Фафангел, шеф Центра за заразне болести Националног института за јавно здравље Словеније, навео је да се повлачи из Експертне групе за задржавање и контролу епидемије ковида, а у писму министру здравља Јанезу Поклукару је образложио да је одлука професионалне природе.

Он је у писму, између осталог, навео да су донесене одлуке често у супротности са мишљењем епидемиолошке службе, као и успостављени протоколи и начин рада епидемиолога.

Због тога, како је навео, више не може и не жели да учествује у томе, преноси словеначки портал "24 ур".

- Стално скретање пажње на бесмислене одлуке које подривају добро успостављене процедуре епидемиолошке службе и писање одвојених мишљења за записнике стручне групе је бесмислено и непродуктивно - навео је он.

Фафангел јевећ напустио претходну савјетодавну групу коју је водила Бојана Беовић, затим се поново придружио обновљеној савјетодавној групи коју је предводила Матеја Логар.