latinica  ћирилица
20/04/2021 |  11:00 ⇒ 11:03 | Аутор: Б92

Амерички амбасадор у Москви позван да се врати у САД

Амерички амбасадор у Русији Џон Саливан отићи ће до краја недјеље у Вашингтон на консултације са администрацијом предсједника Џоа Бајдена.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

Он ће се вратити у Москву током наредног периода.

- Амбасадор Саливан ће се ове недјеље вратити у САД како би посјетио своју породицу и састао се са члановима нове администрације с којима није имао прилику да се консултује откако је пристао да настави да обавља своју функцију на неодређено вријеме - рекао је портпарол Стејт департмента за портал Акиос, преноси ТАСС.

Агенција наводи да им Стејт департмент још није потврдио наводе у вези Саливановог планираног пута у Вашингтон.

Раније је Акиос извјестио да Саливан није планирао да напушта Русију упркос савјету Москве да се врати у Вашингтон на консултације.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је на конференцији за новинаре 16. априла да је помоћник предсједника Русије Јуриј Ушаков на састанку у Москви упознао Саливана са одлукама које је Русија донијела као одговор на америчке мјере према овој држави и савјетовао Саливана да се врати у Вашингтон на консултације.

Лавров је такође навео да руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов наставља своје консултације у Москви, гдје се налази од 21. марта.

Америчка влада је прошле недјеље ставила руске компаније на црну листу, протјерала руске дипломате и забранила америчким банкама да купују државне обвезнице од руске централне банке и Министарства финансија, а Русија је протјерала десет америчких дипломата и ставила на црну листу осам највиших званичника Вашингтона као одговор на санкција које су САД увеле Русији.