latinica  ћирилица
20/04/2021 |  11:28 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Инцидент на утакмици у Аустралији: Скандирали "Косово је Албанија" и бацали каменице (ВИДЕО)

На фудбалској утакмици аустралијске треће Премијер лиге Викторије између Бијелих орлова и Норт саншајна догодио се инцидент у којем су албански навијачи напали српске.
Утакмица између Бијелих орлова и Норт саншајна (Фото:  en24.news) -
Утакмица између Бијелих орлова и Норт саншајна (Фото: en24.news)

Дуел Бијелих орлова и Норт Саншајна, који је завршен резултатом од 3:3 требало је да буде спектакл пред добро попуњеним трибинама у Кизбороу, а претворио се, преносе франкфуртске Вести, у скандал у режији присталица албанског клуба са сјевера Мелбурна.

Посљедица нереда који су изазвали албански хулигани је један теже повријеђени младић међу навијачима српског клуба, неколико лакше повријеђених и значајна материјална штета на аутомобилима на клупском паркингу.

У више наврата, присталице Норт Саншајна су провоцирале скандирањем “Косово је Албанија“, као и разних других парола и увреда.

Током утакмице, наводе Вести, бројнији навијачи Бијелих орлова нису насједали на провокације и избјегнути су већи инциденти.

Међутим, чим је означен почетак утакмице, услиједила је размјена жестоких увреда с обје стране, а затим су Албанци засули каменицама српски “сектор“ на стадиоону.

Више особа је лакше повријеђено, а један 16-годишњак је одмах превезен у хитну помоћ, пошто је задобио повреде на глави од каменица.

– Момак је на тренутак изгубио вид и био је очигледно уздрман због великог камена који га је погодио у главу. Одвели смо га да му се укаже помоћ и он се на срећу успјешно опоравља – рекао је предсједник Орлова Далибор Шаула.

Управа нашег клуба је предосјетила да би могло доћи до инцидента на овој утакмици и прије тога је контактирала колеге из Саншајна.

– Жељели смо да будемо сигурни да ће они комуницирати са њиховим навијачима и да ће им скренути пажњу на понашање. Такође смо контактирали полицију и упозорили их да би ово могла да буде утакмица високог ризика. Из тог разлога смо ангажовали три пута више редара него на другим утакмицама – објаснио је Шаула.

Такође су физички одвојили албанске од српских навијача и омогућили присталицама гостујућег тима да први напусте стадион, прије него што остала публика буде почела да излази, како би се избјегли могући инциденти испред Спортског центра и на улици.

– Предузели смо апсолутно све мјере предострожности, али очигледно је да неке људе и даље треба образовати и научити да такво антисоцијално понашање једноставно не може више да прође. Ово је једина утакмица високог ризика коју имамо ове сезоне, јер сви остали ривали и њихови навијачи поштују своје супарнике – нагласио је Шаула.

Полицијска патрола је била на лицу мјеста и извјештај који су сачинили биће упућен Фудбалском савезу Викторије.