latinica  ћирилица
20/04/2021 |  12:53 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Европска комисија финансира 651.000 доза вакцине "Фајзер" за регион

Европска комисија и Аустрија најавиле су данас склапање споразума о испоруци 651.000 доза вакцине против ковида 19 "Фајзер-Бионтек" за Балкан, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Дозе ће финансирати Европска комисија, а биће дистрибуиране уз подршку Аустрије.

Прва испорука свим партнерима у региону очекује се у мају, а испорука редовних транши биће настављена до августа.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је кључно свуда убрзати кампање вакцинације.

- Задовољство ми је да најавим да смо обезбиједили дозе за помоћ у вакцинацији здравствених радника и других рањивих група на западном Балкану - рекла је она и захвалила Аустрији што је омогућила да се ово реализује, показујући чврсту посвећеност и солидарност са Балканом.

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи навео је да ће, упркос тренутној несташици на глобалном нивоу, ЕУ испоручити Балкану вакцине које ће спасити животе.

- Подршку пружамо од почетка пандемије ковида 19, прво у виду хитне медицинске опреме попут маски, респиратора, јединица за интензивну његу и возила хитне помоћи, а друго у виду јачања отпорности - рекао је Вархељи.

Он је додао да ће сада помоћи да се обезбиједи вакцинација свих медицинских радника широм региона, који су на првој линији борбе, као и неких других рањивих група.

- Стало нам је до западног Балкана, чија је будућност у ЕУ - истакао је Вархељи.

Аустријски министар спољних послова Александер Шалемберг нагласио је да је главни приоритет да вакцине против ковида 19 буду брзо и свеобухватно доступне људима широм Европе.

- У том контексту, подршка западном Балкану у приступу вакцинама чин је европске солидарности и улагања у здравље и безбједност цијелог региона. На крају, празна подручја на мапи вакцинације, ма гдје била, представљају опасност за све нас. Нико није сигуран док сви не будемо сигурни - рекао је он.

Аустрија је омогућила ове дозе кроз правне аранжмане с произвођачем и партнерима са Балкана.

Дозе се финансирају из пакета вриједног 70 милиона евра, који је Европска комисија усвојила у децембру 2020. године како би помогла у покривању трошкова вакцина обезбијеђених на основу унапријед утврђених уговора ЕУ о набавци за партнере са Балкана.

Подјела између земаља ће бити заснована на епидемиолошким потребама, приоритетно за медицинске раднике на првој линији борбе против вируса и остале рањиве групе