latinica  ћирилица
20/04/2021 |  13:06 | Аутор: СРНА

Мостар учинити бољим мјестом за живот свих грађана

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са замјеником предсједника Градског вијећа Мостара Велибором Миливојевићем о актуелним политичким и економским темама, са фокусом на положај српског народа у Мостару.
Сташа Кошарац и Велибор Миливојевић - Фото: СРНА
Сташа Кошарац и Велибор МиливојевићФото: СРНА

На састанку је истакнуто да је неопходно искористити расположиве капацитете који ће допринијети одрживом повратку и економском опоравку, те Мостар учинити бољом средином за живот свих грађана.

- Наш закључак је да српска заједица и српски народ коначно имају политички оквир у Мостару, а то је легитимно изабран представник нашег народа у Градском вијећу. Доктор Миливојевић је у изборном процесу показао изборне капацитете и склоност да заједно са свима ради на добробити српског народа у Мостару, али и да чува добре доносе са Бошњацима и Хрватима. То је компаративна предност српске заједнице у Мостару - изјавио је Кошарац новинарима након састанка.

Он је изразио подршку заједничким активностима политичких представника српског народа и Српске православне цркве у Мостару, како би се послала јединствена порука да српска заједница жели да користи уставна права српског народа у граду на Неретви.

- Подржавам настојања да се кроз партиципацију у буџету, а ту имамо одређене проблеме, надомјесте средства како би се у предјелима у којима живи српска заједница у Мостару помогло реализацији инфраструктурних и других пројеката - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, неопходно је, у складу са уставом и законом, у градској администрацији и јавним предузећима у Мостару обезбиједити адекватну партиципацију представника српског народа, с акцентом на управљачке структуре.

- Охрабрен сам вољом доктора Миливојевића и осталих актера у српској заједници, који желе да дају допринос да Срби коначно на адекватан начин учествују у раду таквих институција - навео је Кошарац.

Он је поручио да су српски представници у институцијама на нивоу БиХ опредијељени да, у складу са уставним надлежностима, уваже захтјеве српске заједнице у Мостару.

- Желимо да на квалитетан начин, заједно са Српском православном црквом, радимо на његовању наше националне и вјерске традиције у Мостару - нагласио је Кошарац.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да је данашњи састанак био добра прилика да се размијене мишљења и разговара о стратегији и плановима како би представници српске заједнице могли допринијети изградњи и економској обнови Мостара.

- Данашњи сусрет наставак је добре сарадње са министром Кошарцем, који је и много пута раније показао не само да је пријатељ, него и добар познавалац прилика како у Мостару, тако и у Херцеговини. Захваљујем на разумијевању, исказаној подршци и свим реалним пројектима и плановима које је министар Кошарац спреман подржати с циљем што бољег и просперитетнијег живота свих грађана у Мостару - рекао је Миливојевић.