latinica  ћирилица
20/04/2021 |  13:21 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Влада: Произвођачима за инвестиције више од 16 милиона КМ

Влада Република Српске успјела је да обезбиједи више од 16 милиона КМ да би свих 1.988 пољопривредних произвођача били подржани са 30, односно 40 одсто поврата инвестиција, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Борис Пашалић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Борис Пашалић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Пашалић је навео да у Републици Српској има доста инвестиција у пољопривреди, те додао да ће само ове године бити набављено око 260 нових трактора, близу 900 прикључака, изграђено више десетина стаја.

Он је додао да ће пољопривредни произвођачи добити рјешења о резервацији средстава, а након инвестиције средства ће им бити уплаћена на рачун.

Пашалић је појаснио да Влада, односно Министарство пољопривреде већ трећу годину заредом успијева да одговори на све захтјеве пољопривредних произвођача у вези са капиталним инвестицијама.

- Ријеч је о свему оном што се инвестира на имању, од набавке механизације, система за наводњавање, изградње објеката, опреме. У прерађивачкој индустрији ми подржавамо са 30 одсто поврата инвестиције или 40 одсто у подручјима која су преко 600 метара надморске висине, односно гдје је отежано бављење пољопривредно - истакао је Пашалић.

Пашалић је рекао да је у овој години интересовање произвођача јако велико, те подсјетио да је Министарство расписало јавни позив у фебруару.

- Очекивали смо толике инвестиције да је било обезбијеђено 8,5 милиона КМ наших средстава, а два пута толико обезбјеђују произвођачи. Добили смо дупло више захтјева, тако да је било потребно да Влада Републике Српске обезбиједи више од 16 милиона КМ, да бисмо обезбиједили тих 30 одсто - појаснио је министар пољопривреде.

Према његовим ријечима, ове године је било много више захтјева него претходне, а дупло више него 2019. године.