latinica  ћирилица
20/04/2021 |  20:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Стевандић: На бизарне оптужбе одговарамо дизањем економске снаге Српске

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да владајућа коалиција у Републици Српској позива на разговоре, а не на ратове, док на бизарне, ружне и прљаве оптужбе одговара дизањем економске снаге Српске кроз будуће повећање плата и економске активности.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Ми ћемо Републику Српску бранити и политичким и свим другим средствима која постоје, али смо потпуно сигурни да су сви они који данас у 21. вијеку заговарају рат само дио хистерије и љубоморе управо на остварену стабилност Републике Српске - рекао је Стевандић.

Он је након састанка владајуће коалиције на Мраковици поручио да ће Република Српска наставити да постоји и функционише.

Стевандић је рекао да је Бакир Изетбеговић одаслао најружнију и најгласнију поруку за рат, а успут је упутио и најгору увреду коју један народ може да прими.

Уколико земље Квинте и високи представник не осуде изјаву Бакира Изетбеговића којом позива на рат и назива Србе "геноцидашима", каже Стевандић, онда се може закључити да Изетбеговић ради за њих и има њихову подршку.

- То ће нама бити добар путоказ шта ми да радимо - рекао је Стевандић.

Он је додао да на сутрашњем састанку опозиционог политичког блока очекује осуду Изетбеговићеве изјаве.

- Када они то не би учинили, навукли би на себе једну врсту сумње - рекао је Стевандић.

Он је изразио задовољство што је као одговор на увреду за рат владајућа коалиција направила причу о политичкој стабилности, економској развоју, те је први пут разговара о реалном повећању плата.

Стевандић је изразио задовољство што се афирмација кредитних могућности Републике Српске остварила на Лондонској берзи и што ће то отворити неку другу климу за инвестиције и улагање.

- Мени је лично најважније да док једни причају о рату, ми причамо о запошљавању и повећању плата, а не говоримо о томе као политичком пројекту већ као пројекту који се заснива на економским показатељима - рекао је Стевандић.

Он је навео да је у прва три мјесеца ове године наплаћено 44 милиона КМ више пореских прихода, него у прва три мјесеца прошле године, упркос пандемији која је почела прошле године у марту.

- Фонд ПИО је наплатио 19 милиона КМ више, а Фонд здравственог осигурања 13 милиона КМ, што говори о одрживости нашег здравственог и пензионог система - рекао је Стевандић.

Он указује да су то сегменти у којима Република Српска показује да је одржива и да се њена економија заснива на реалним, а не на шпекулативним моделима.

- То нас чини још више стабилним и хоћемо да тај дио позитивне политике усмјеравања према платама и запошљавању прикажемо као резултат рада ове коалиције, што и јесте наш посао и зашто су на људи изабрали - рекао је Стевандић.

Он каже да је поносан што се на "бизарне и ружне и прљаве оптужбе" одговара са миром, позивима на разговоре, а не на ратове и са дизањем економске снаге Републике Спске кроз будуће повећање плата и економске активности".

- То је оно што наш народ треба да чини задовољним, јер само такав народ може успјешно да се брани - закључио је Стевандић.