latinica  ћирилица
20/04/2021 |  22:12 ⇒ 21/04/2021 | 09:06 | Аутор: РТРС

Влада прихватила задужење емисијом обвезница на међународном тржишту

Влада Републике Српске донијела је на посебној сједници Одлуку о прихватању задужења Републике Српске емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.
22. посебна сједница Владе Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
22. посебна сједница Владе Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

У складу са усвојеним Буџетом Републике Српске за 2021. и Одлуком Народне скупштине Републике Српске о дугорочном задужењу за 2021. Република Српска је, путем Министарства финансија, 20. априла успјешно искористила још увијек повољне услове на међународном финансијском тржишту и први пут емитовала 144А/REGS петогодишње обвезнице деноминоване у еврима у износу од 300 милиона евра по купонској стопи од 4,75 одсто. Обвезнице ће бити излистане на Лондонској берзи као једној од најважнијих и најрегулисанијих свјетских берзи, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У трансакцији су учествовала више од 54 фонда, банке и остала квалификовани инвеститори са диверзификованом географском локацијом, од којих су највећи и најзначајнији из Велике Британије, САД, Швајцарске, Њемачке, те само један финансијски инвеститор из Републике Српске, наведено је у саопштењу.

Из Владе наводе да је Република Српска овом трансакцијом наставила активно да управља јавним дугом и у вријеме кризе изазване пандемијом вируса корона.