latinica  ћирилица
21/04/2021 |  08:22 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

САВА: Амерички Срби политички невидљиви у Америци

Српска заједница готово уопште не учествује у америчком политичком животу, нити разумије како политички процес функционише, оцијењено је на вебинару /видео интернет конференцији/ Савјетодавног одбора прве политичке организације Срба у САД Српско-америчке гласачке алијансе /САВА/.
Српско - амерчка гласачка алијанса (фото: Уступљена фотографија) -
Српско - амерчка гласачка алијанса (фото: Уступљена фотографија)

На видео-скупу, на којем су представљени принципи, мисија и циљеви ове организације српско-америчке заједнице, истакнуто је да су амерички Срби већ деценијама у Вашингтону и на Капитол Хилу потпуно невидљиви.

Учесници су оцијенили и да утицај српско-америчке заједнице на јавну и законодавну политику САД на било ком нивоу власти не постоји, саопштено је из организације САВА.

Током дискусије о заштити својих интереса и унапређењу свог положаја закључено је да српско-америчка заједница нема развијену културу финансијске подршке политичких кандидата и политичких представника у оквиру донација, што је саставни дио америчког политичког живота.

Скуп под називом "Чује ли се глас америчких Срба у Вашингтону? Научене лекције из прошлости и могући пут напред", одржан је у недјељу, 18. априла, а на њему су говорници одговарали и на питања из публике.

Током скупа САВА је представљена бројној публици из САД, Србије и других земаља у којима живе припадници српског народа, а кључна тема било је питање мобилизације српско-америчког гласачког тијела и активно учешће српско-америчке заједнице у политичком процесу у САД.

У разговору су учествовали чланови Савјетодавног одбора, односно предсједник Одбора Дејвид Вујић, бивши конгресмен и предсједавајући српског кокуса у америчком конгресу Тед По, те Мима Недељковић и Дру Хијат.

Модератор вебинара била је предсједник и оснивач САВА Олга Раваси, која је на почетку скупа представила мисију и циљеве организације.

САВА је нестраначка организација, основана у САД и регистрована код федералне изборне комисије.

САВА има мисију да подржава поједине кандидате при изборном процесу и да кроз све нивое власти заговара јавну и законодавну политику која је од интереса за српско-америчку заједницу.