latinica  ћирилица
21/04/2021 |  12:27 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Додик: Политички дијалог о могућим рјешењима у БиХ не може бити заустављен (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да политички дијалог о могућим ситуацијама и рјешењима у БиХ не може бити заустављен, те да се данас живи у "једној накарадној ситуацији".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Коментаришући упутства министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић дипломатско-конзуларним представништвима да земље у којима дјелују упозоре да је свака прича о промјени граница у БиХ злонамјерна, Додик је рекао да је "дотична спремна да реагује на причу која није власништво БиХ, није кренула одавде већ је дошла са стране", а никад није реговала на чињеницу да се у БиХ крши Устав.

- Српски представници имају своје ставове и знају како да се ради у свим амбасадама широм свијета, послала она њиховима или не, они ће се увијек понашати на тај начин - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, то само говори и свједочи о распаду система у БиХ, те нема тог везивног ткива које је може повезати.

Додик је напоменуо да је у прошлости то значило да странци могу нешто урадити, али да данас они ни сами себи не могу помоћи.

- Незаобилазно је с њима дискутовати, јер моћни и арогантни увијек ће покушати да слиједе своју логику и да, ако не могу да вас убиједе, онда покушавају да вас спријече разним мјерама, као што вас спречавају на међународној сцени, покушавају да сатанизују, уводе санкције и много чега другог - нагласио је Додик.

О тим стварима, тврди Додик, треба да се води рачуна.

- Ми се морамо изборити да дискусија о томе шта и како ће бити мора да буде искључиво наша и да нема патроне са стране, него једноставно да разговарамо. Зато је и наша иницијатива да разговарамо потпуно супротна од оног шта раде Бошњаци -сматра Додик.

Њихова визура и поглед на свијет, рекао је, таква је да су 2019. године на конгресу СДА рекли да се залажу за БиХ која нема ентитета, те да треба да се укине Република Српска. "Они од тога не одустају. Они то сваки дан раде", додао је Додик.

Додик је рекао да Бих нема ништа што представља базични консензус, те је подсјетио да су у народи на овим просторима у свим историјским догађајима били на различитим странама.

- Док једни имају комеморацију, други славе и то је нешто што је неспојиво. Али, да би могли ићи сви заједно напријед, морамо да то одбацимо и да пустимо свакога да се развија без могућности да другом намеће своје ставове и своја рјешења - поручио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да је то рјешење које је универзално и да мора бити и овдје прихватљиво.