latinica  ћирилица
21/04/2021 |  12:50 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Хрватска: Потписан уговор за заштиту центра за збрињавање радиоактивног отпада

Хрватски фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из електране "Кршко" потписао је уговор за ангажовање службе за физичку заштиту и безбједност локације Черкезовац на Трговској гори гдје се намјерава изградити центар за збрињавање радиоактивног отпада.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Уговор је порписан с предузећем "АКД-заштита" из Загреба, објављено је на интернет страници Фонда.

Раније је објављено да је процијењена вриједност ангажмана службе за физичку заштиту и безбједност локације на Трговској гори 5.500.000 куна без ПДВ-а /1.375.000 КМ/.

Ангажовано предузеће вршиће контролу уласка и изласка особа, возила и терета, забранити улазак у штићени комплекс неовлаштеним особама, контролисати уношења и изношење материјала и опреме, одржавати ред и мир унутар комплекса и остале послове заштите у складу са Законом о приватној заштити.

Фонд, чије је сједиште у Загребу, прошле седмице објавио је јавну набавку за одржавање и чишћење локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

Хрватска има обавезу збрињавања половине радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко" након што постројење престане са радом.

Планирана локација за збрињавање отпада као и постојећег институционалног отпада је касарна "Черкезовац" у општини Двор, на самој граници са БиХ, иако се овим плановима противе становници с обје стране границе.