latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:55 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Епидемиолошка крива заравњена

Епидемиолог Биљана Мијовић оцијенила је данас да је дошло до заравњања епидемилошке криве и да се већ у мају може очекивати побољшање ситуације у Републици Српској, ако се процес вакцинације буде убрзао и уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера, саопштено је из Болнице "Свети врачеви" у Бијељини.
Бијељина - Болница Свети Врачеви - Фото: РТРС
Бијељина - Болница Свети ВрачевиФото: РТРС

На састанку Кризног штаба Болнице, Мијовићева је нагласила значај процеса вакцинације против ковида 19, као једином начину промјене епидемиолошке слике.

- Сада је веома важна масовна вакцинација становништва у што краћем периоду, јер једино тако можемо спријечити да вирус мутира и продужи опстанак на овим просторима - нагласила је она и додала да стицање колективног имунитета мора бити у што краћем времену.

Мијовићева је савјетовала да се вакцинишу и особе које су прележале ковид 19, јер се већ јављају поновљени случајеви болести.

На лијечењу у бијељинским ковид болницама су 72 болесника, од којих је 19 на респиратору, а 38 на кисеничној терапији.

У протекла 24 часа била су четири пријема и регистровано је 30 нових случајева позитивних на вирус корона у Бијељини.

 - Стање је и даље озбиљно, узимајући у обзир број хоспитализованих са тешким клиничким сликама - оцијењено је на састанку Кризног штаба Болнице.

Инфектолог Александра Радојчић је навела да је у Бијељини тренутно блага стагнација, али не и побољшање епидемиолошке ситуације, те је поновила да је једино рјешење ношење маске, држање дистанце, одржавање хигијене и вакцинација