latinica  ћирилица
21/04/2021 |  15:24 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Афера "Респиратори": Одлуку требало да донесе стручњак

На суђењу федералном премијеру Фадилу Новалићу и другима за злоупотребу положаја приликом увоза 100 респиратора вриједних око 10 милиона КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија Сребрена малина, свједок Тужилаштва БиХ Давор Пехар рекао је да је за одлуку о врсти респиратора који ће бити купљени требало да буде ангажован стручњак.
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ)

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министарка финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа Сребрена малина Фикрет Хоџић.

Пехар, који је директор Завода за јавно здравство и члан Кризног штаба федералне Управе цивилне заштите, рекао је да је послије сједнице Штаба 1. априла прошле године тражио пријем код премијера, јер није био задовољан динамиком набавке медицинске опреме.

Свједок је додао да не зна да ли је на сједници помињана набавка респиратора, док је у исказу из истраге навео да мисли да је о томе разговарано.

Он каже да је сматрао да је приоритетна набавка заштитне опреме за здравствене раднике.

Према ријечима Пехара, истог дана послије подне одржана је телефонска сједница Кризног штаба, која га је затекла у вожњи. Навео је да због заузетости није видио дневни ред који је послат мејлом, путем кога је дио чланова дао сагласност за тачке на сједници, а он телефоном.

- Нисам био упознат док није било у медијима - рекао је Пехар, а тужилац Џермин Пашић га допунио да су та средства била искориштена за набавку респиратора.

На питање да ли је са командантом Штаба Јелком Миличевић разговарао за које су потребе набављена средства, одговорио је да јесте можда тек послије, преноси Бирн.

Новалићев бранилац Васвија Видовић питала је Пехара да ли је он тражио да се премијер лично укључи у набавке, на шта је он одговорио да је премијер био најпозванији да с њим разговара.

На питање Солаковок браниоца Марселе Бајрамовић, Пехар је рекао да није био упознат да је уговором о набавци респиратора било предвиђено да представник Завода за јавно здравство изврши контролу приликом пријема респиратора. Он је рекао да је то видио у допису из федералне Управе цивилне заштите, али да Завод уопште нема стручњака који би обавио ту врсту контроле.

Сагласио се да је у то вријеме било тешко доћи до жељене врсте тих апарата.

Пехар је испричао како је крајем марта прошле године Завод сачинио план потреба здравствених установа за медицинском опремом, који су представили на састанку са Новалићем, Солаком и другима у Влади.

Свједоку су предочене три верзије приједлога за набавке, а у једној од њих се наводи набавка седам респиратора за 455.000 КМ. Пехар је рекао да се једна верзија односила на најпотребније ствари у оквиру буџета од милион КМ. Додао је да су претпостављену цијену респиратора добили његови сарадници од УНДП-а.

Пехар је рекао да су у исказаним потребама били наведени само респиратори, без икаквих техничких детаља. На питање судије Бранка Перића ко је требало да одлучи који ће конкретно респиратори бити набављени, одговорио је да сматра да је требало да буде ангажован стручњак.

Свједок Тужилаштва Марина Бера, помоћник у федералном Министарству здравства, рекла је да је крајем марта прошле године из медија сазнала да је смијењена са дугогодишње позиције у Кризном штабу федералне Управе цивилне заштите.

Она је додала да је смијењена већина других чланова, да није била обавијештена о разлогу смјене, а да је из медија схватила да су сматрали да је Кризни штаб "превелик".

Бера је испричала да је на посљедњем састанку Кризног штаба прије смјене разговарано о набавци велике количине тестова за вирус корона и да је инсистирала да се прије одлуке добије став струке о могућностима употребе тестова у лабораторијама и рока употребе.

Према њеним ријечима, остали су се сагласили с тим и договорили да ће изгласати набавку чим добију мишљење стручњака.

Додала је да Управа цивилне заштите не може дати одговор на питање тестова већ само микробиолози из клиничких центара.

Бера је навела да на сједницама Кризног штаба којима је присуствовала од 16. до 24. марта није била разматрана набавка респиратора.

Видовићева је питала Беру да ли јој је познато да је Влада 31. јануара задужила федерално Министарство здравства да је информише о потреби за респираторима и другој медицинској опреми. Бера је одговорила да су они предузели активности по том питању, али је напоменула да на Кризном штабу није било ријечи о респираторима.

Новалић је напоменуо да је Влада 28. фебруара прослиједила смјернице Свјетске здравствене организације у вези са минималним спецификацијама за респираторе и другу опрему.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Суђење ће бити настављено 26. априла када Тужилаштво намјерава да уложи материјалне доказе, укључујући анализу докумената изузетих у претресима.