latinica  ћирилица
21/04/2021 |  15:42 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Повећана средства за запошљавање (ВИДЕО)

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о измјени Одлуке о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за ову годину.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Овим актима повећан је износ средстава за реализацију Акционог плана запошљавања са 12.188.000 КМ на 19.806.000 КМ и обезбијеђено је, умјесто првобитно планираног запошљавања 2.882 лица, да се подржи запошљавање и самозапошљавање 4.118 лица кроз провођење четири програма за запошљавање.

На овај начин се подржава самозапошљавање 1.334 лица по Програму подршке запошљавању дјеце погинулих бораца, незапослених демобилисаних бораца и ратних војних инвалида "Заједно до посла", од чега је 1.227 демобилисаних бораца и 107 дјеце погинулих бораца.

Поред тога, Акциони план је допуњен и Програмом подршке запошљавању младих - дјеце погинулих бораца са ВСС у статусу приправника, за чију реализацију су обезбијеђена средства у износу од 763.889 КМ за запошљавање 77 дјеце погинулих бораца са ВСС у статусу приправника, чиме би овај програм био у потпуности реализован и лицима из ове категорије омогућено приправништво.

Измјенама Акционог плана повећана је и вриједност Програма запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди за 500.000, тако да је укупна вриједност овог програма 4.500.000 КМ. Број лица који ће се запослити повећава се са 950 на 1.075 лица /запошљавање 875 код послодаваца и 200 лица за самозапошљавање/.

- Усвајањем ове одлуке и измијењеног и допуњеног Акционог плана за 2021. годину, укупна средства за реализацију Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину износе 19.806.000 КМ и обезбјеђује се запошљавање и самозапошљавање 4.118 лица, што представља значајан напредак, посебно имајући у виду постојећу ситуацију на тржишту рада изазвану вирусом корона и да се запошљавање врши искључиво у реалном сектору - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске, чији је циљ коришћење потенцијала друштвеног предузетништва ради одрживог економског и друштвеног раста и развоја Републике.

Законом је предвиђено успостављање савјета, дефинисање стратешког оквира, успостављање олакшица и фондова када се за то стекну услови, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Овим законом се уређују појам, циљеви и начела друштвеног предузетништва, услови и поступак за стицање статуса друштвеног предузећа, вођење регистра друштвених предузећа, задаци и начин рада Савјета за развој друштвеног предузетништва, као и друга питања од значаја за друштвено предузетништво.