latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:31 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Пауер Чајна и Фортис група заинтересоване за градњу фабрике цемента у Новом Граду

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са представницима компанија Пауер Чајна и Фортис групе.
Вишковић са представницима компаније Паур Чајна и Фортис групе - Фото: РТРС
Вишковић са представницима компаније Паур Чајна и Фортис групеФото: РТРС

Представници ових компанија исказали су спремност и опредјељење да улажу у Републици Српској у области грађевинарства и у електросектору. На састанку су исказали опредјељење да на партнерским односима заједнички улажу у изградњу производног погона за производњу цемента на подручју општине Нови Град, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Премијер Српске је истака да ће Влада подржати сваку добру иницијативу и подржати инвестиције које омогућавају развој и нова радна мјеста.

Када је ријеч о градњи фабрике цемента у Новом Граду, Вишковић је захвалио кинеским и домаћим инвеститорима на исказаном интересовању за улагање у Републику Српску, истакавши да је Влада Српске опредијељена за сарадњу са свима који у њој виде равноправног партнера.

Вишковић је истакао да се приликом изградње ове фабрике, као и у току покретања и одвијања производње, морају поштовати сви стандарди заштите и очувања животне средине, нагласивши да инвеститори у Републици Српској, када је ријеч о овом пројекту, имају ресурсе, развијену путну и саобраћајну инфраструктуру, те сигурно тржиште.

Кинеска компанија Пауер Чајна присутна је на простору БиХ и региона кроз партнерски однос са домаћим и страним инвеститорима, посебно у пословима на изградњи ауто-путева и соларних и хидро електрана.

Састанку су присуствовали генерални директор Пауер Чајна за БиХ Ли Зидонг и комерцијални директор Ји Ланкви, предсједник управе Фортис групе Драган Чорокало и финансијски директор Фортис групе Миле Јањић.