latinica  ћирилица
21/04/2021 |  18:21 ⇒ 22/04/2021 | 07:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Дошли смо до краја пута, престаните плакати по амбасадама

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упитала је да ли има било шта, осим упорне пријетње ратом, што СДА може урадити сама, а да не призива високог представника, Савјет за имплементацију мира и међународну заједницу.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Након што су свих ових година својим деструктивним понашањем, заједно са својим вјерним пратиоцима у лику високих представника, урушили све што се могло урушити у ионако слабуњавој БиХ, сад би опет ратовали и санкционисали политичаре из Републике Српске - рекла је Цвијановић Срни упитана да прокоментарише позив СДА упућен земљама чланицама Управног одбора Савјета за имплементацију мира да уведу санкције предсједнику СНСД-а Милораду Додику због изјава којим, како кажу, "угрожава Дејтонски мировни споразум".

Предсједница Српске је поручила да је то вријеме прошло и да би им било боље да избију рат из својих глава и да престану плакати по амбасадама, јер Република Српска неће ратовати.

- Што се тиче санкција, само су нас ојачале у убјеђењу да треба чувати Републику Српску. Што се тиче силеџија и силеџијства, оно станује у политичком Сарајеву и највећи његов промотер је управо СДА. Ми у Републици Срспкој не желимо да робујемо мржњи коју упорно исијава СДА, желимо да се од ње одмакнемо и да не потонемо заједно с њима у деструкцији коју упорно шире - истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да ће Република Српска бити оно што желе њени грађани, а они не желе да их терорише било ко из Сарајева, али и остатка свијета.

- Кад СДА прича о пријеко потребном политичком и друштвеном дијалогу то дјелује као лоша шала јер управо су они кочница за било какав дијалог, живећи у имагинацијама како ће им земљу упорно поправљати и уљепшавати неко са стране, а они ће под плаштом приче о мултиетничкој земљи гушити свакога ко није на платформи прављења муслиманске земље. Па, или је мултиетничка или је муслиманска, ако је муслиманска онда ту нема других, ако је мултиетничка онда нећете гушити интересе оних који нису муслимани, већ ћете с њима пристојно живјети и по могућности се барем поштовати, ако се већ не можете вољети - указала је предсједница Српске.

Цвијановић је констатовала да се дошло до краја пута у овом исцрпљивању које промовишу Бакир Изетбеговић и СДА и додала да више није важно да ли ће се расплет десити за једну, пет или десет година.

- Другачије би Бакир Изетбеговић причао о санкцијама да их је претрпио, а било би заслужено због његових проблематичних ратних и поратних веза са разним радикалним дешавањима на овом простору, али није, јер је имао лицемјерну међународну заједницу иза својих леђа. Сад то вријеме пролази, јер су поједини већ прогледали, а многи ће тек увидјети ко и зашто је подривао БиХ и онемогућио је да функционише као земља свих који у њој живе и као истинско мултиетничко друштво - рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да су СДА и БиХ, коју они бране, кочница суживоту, развоју и реализацији привредних и инфраструктурних пројеката у Републици Српској.

- Прича како ће та држава бити боља ако се функције централизују на нивоу БиХ је бесмислица. Нисмо спремни да жртвујемо своју функционалност за велике идеолошке пројекте Бакира Изетбеговића с обзиром на то да нам је јасно шта је његов концепт лажне мултиетничности и зато што се осјећамо грађанима Европе, без обзира да ли ћемо бити дио ЕУ или не, јер су све наше цивилизацијске вриједности везане за нешто сасвим друго од оног што промовише труло и мржњом заробљено политичко Сарајево - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да то што на одговорност од међународног фактора никада нису прозвани управо Бакир Изетбеговић и његова политика обиће се о главу управо БиХ.

- Како су је чували, тако ће им и бити - рекла је предсједница Српске и поручила да "ми морамо развијати и јачати Републику Српску као модерно, демократско друштво у којој ће се сви који у њој живе осјећати добро и која ће сваке године бити способнија, изграђенија и јача".