latinica  ћирилица
21/04/2021 |  18:50 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Гујон у Дрвару: Срби у ФБиХ нису сами

Срби у Федерацији БиХ нису сами док је солидарности Републике Србије и бриге о њима, поручио је в.д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон. Он се током посјете Дрвару састао са руководством ове општине, представницима удружења и свештенством из Дрвара и Гламоча.
Гујон у Дрвару - Фото: РТРС
Гујон у ДрваруФото: РТРС

На састанку представници удружења из области спорта, културе и пољопривреде из Дрвара упознати су на који начин могу да конкуришу како би добили новчана средства за рад својих организација, удружења и клубова. У Џудо клубу Дрвар, који има око 50 чланова, кажу да је ово прилика за квалитетнији спортски активизам.

- У процесу смо предавања пројекта у склопу рефинансирања наше сале и реконструкције већ постојећег објекта. Веома је значајно што су ови пројекти подржани великим новчаним износима - каже Дуња Балабан из овог клуба.

Двије деценије Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону финансира пројекте удружења Срба из региона. Укупан буџет за ове пројекте износи 900.000 евра, а конкурс ће бити расписан сљедећег мјесеца.

- То је нешто што радимо из године у годину и показујемо да држава Србија одваја средства за наше људе гдје год да живе и да они нису сами. Желимо да покажемо солидарност и бригу о њима - рекао је Гујон.

Посјета Гујона доказ је да је Србија и даље присутна на овим просторима и да несебично помаже, поручила је начелница општине Дрвар Душица Рунић.

- Свака подршка, било којем пословном, привредном или невладином субјекту на подручју наше општине је индиректна подршка буџету општине, јер самим тим омогућује и смањује издатке које бисмо сигурно направили да подржимо рад наших удружења - каже Рунићева.

Гујон се састао и са представницима Српске православне цркве из Дрвара и Гламоча. Тродневна посјета завршава сутра у општини Босански Петровац у Унско-санском кантону.