latinica  ћирилица
21/04/2021 |  19:06 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Са бањалучког Аеродрома ускоро на европске дестинације (ВИДЕО)

Након вишемјесечне паузе, условљене пандемијом, поново летови са бањалучког Аеродрома. Нискобуџетна авио-компанија Виз ер најавила је летове пет авио-линија у четири европске земље, а карте су већ у продаји. У мају би са бањалучког Аеродрома требало да полете и авиони Рајан ера за Брисел, Берлин, Франкфурт, Меминген и Гетеборг.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Обићи занимљива одредишта за мало новца - идеал сваког путника. Рада Галић каже да се, када имате јефтине летове и аеродром у комшилуку, планови праве у трену.

- "Слободна сам два дана. Шта мислиш да попијемо кафу у Загребу, ручамо у Бечу?" И то нам се и дешавало. Познајем доста таквих људи и сама сам једна од таквих. "Гдје ћемо на ручак? Понеси пасош" - прича Галићева.

Од бањалучког Аеродрома тешко да може ближе, па се радује уговору са компанијом Виз ер. Ајндховен у Холандији, Базел/ Милхаус у Француској, Малме и Стокхолм у Шведској и Дортмунд у Њемачкој. То су линије на којима ће Виз ер саобраћати из Бањалуке.

- Добили смо позитиван одзив свих грађана и из Републике Српске и цијеле БиХ и региона - каже Милан Рачић, директор Аеродрома Бањалука.

Година у којој се цијели свијет бори са пандемијом вируса корона имала је катастрофалан утицај на туризам и авио превоз. За аеродром у Маховљанима то је значило ударац тежак три милиона КМ. Ипак, каже Рачић, отпуштања није било, а најављени послови обећавају годину у плусу.

- Операције са компанијом Рајан ер очекујемо већ идућег мјесеца. Уводе се и дестинације за Милано, које очекујемо у јулу и операција за коју влада велико интересовање. Ријеч је о летовима на релацији Беч-Бањалука које очекујемо у јуну - наводи Рачић.

Јефтини летови из Бањалуке, сагласни су и туристички радници, сјајна је вијест за цијели сектор, јер у правилу значи госте које ће радозналост довести у ове крајеве.

- Ако долазе у овај дио Републике Српске, идеално је да слете у Бањалуку и да одатле почну свој обилазак, у зависности од туре. То доприноси развоју туризма. Без адекватне инфраструктуре, од авио-линија, ауто-путева, нема ни правог развоја туризма - каже Вања Савић из туристичке агенције Унис турс Бањалука.

Мало је људи који о вјештини путовања знају више од Роберта Дацешина, творца блога "РИО приче с путовања". Ова љубав, каже, родила се када је као 15-огодишњак први пут летио авионом. Од тада је пропутовао више од 60 земаља и зна да много путника нема план, него га створи кад дође до јефтине авио карте.

- Вјерујем да ће то отворити неке нове перспективе, да ће помоћи људима који раде овдје - хотелијерима и угоститељима, да живе боље. Мислим и да је неопходно оглашавати туре, јер се туре ако не буду популарне и ако не буде капацитета, вјероватно могу угасити за пар мјесеци - каже он.

Летови из Бањалуке биће организовани два пута седмично, а цијена карата креће се већ од непуних 20 евра.