latinica  ћирилица
21/04/2021 |  20:12 | Аутор: СРНА

Додик: СДА је фрустрирана низом проблема у ФБиХ и кантонима

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је Срни да су његове изјаве увијек усмјерене на очување мира и да нико у Републици Српској не жели да води политичке процесе који би резултирали насиљем.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

На питање Срне да прокоментарише позив СДА упућен земљама чланицама Управног одбора Савјета за имплементацију мира /ПИК/ да му уведу санкције због изјава којим, како кажу, "угрожава Дејтонски мировни споразум", Додик је рекао да је чудно да они који призивају рат и говоре о рату сада позивају на увођење санкција њему и подсјетио да он већ има неке санкције САД.

- Ми из Републике Српске никада нећемо иницирати било никакво насиље, али исто тако нисмо ни глупи да се препустимо ратнохушчачким позивима Бакира Изетбеговића и других који на погрдан начин називају цијели народ и то у континуитету - истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је оцијенио да је очигледно да је СДА фрустрирана низом ствари и проблема које има у ФБиХ, али то је њихов проблем.

- Мислим да треба разговарати о БиХ, о свим питањима и могућностима. Једина немогућност јесте да буде сукоба у БиХ. Ја сам и против независне Републике Српске ако то значи сукоб. За Републику Српску као самосталну државу јесам ако ћемо до тога доћи политичким процесом, а доћи ћемо и то је оно што смета овима у Сарајеву који покушавају своје проблеме у кантонима и цијелој Федерацији које се тичу и борбе са пандемијом и неспособности да набаве респираторе, вакцине... да пребаце нама - рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска није бриљантна, али је показала своју способност да може транспарентно да набави респираторе, вакцине и сву медицинску опрему.

- Вакцинисали смо процентуално више људи него у Федерацији, транспарентно смо набавили респираторе и медицинску опрему. Учинили смо све што смо могли да здравственим радницима омогућимо све услове за борбу против ковида 19, што није случај у Федерацији и сад наједном дајте Милорада Додика - рекао је лидер СНСД-а.

Данас слушам Фахрудина Радончића како каже "преживјеће Босна Милорада Додика", а ја њему кажем "преживјела је Република Српска тебе и твој Аваз у којем 25 година бљујеш разне лажи против Републике Српске и Срба а када се сретнеш са мном кажем да ти је продуктивно да ме нападаш, али да ћемо остати пријатељи". Ко је ту лицемјеран? Ја сигурно нисам - рекао је Додик.

Када је требало да покаже своју способност у борби са пандемијом, каже Додик, тај исти Радончић се повукао из Савјета министара и њему рекао да не жели да буде крив јер је ово глобални пробллем и да "ми не можемо ништа да учинимо, а сада највише напада и пита што не набавимо вакцине".

Додик је навео да та "сећијска политика у Сарајеву највише погађа Сарајлије и Бошњаке".

Лидер СНСД-а је рекао да су са друге стране појединци из Републике Српске, попут Младена Иванића, који својим лажним перформансима покушавају да представе да је причу о мирном разлазу у БиХ, која није иницирана из Републике Српске, већ је дошла са стране, договорио Додик са Бакиром Изебговићем.

- Умјесто да се о значајним питањима за Републику Српску окупе све политичке структуре у Српској, па и Младен Иванића, он увијек када дође до проблема на релација Бањалука - Сарајево стаје на страну Сарајева, као и Бранислав Бореновић, Мирко Шаровић и њихова цијела болумента - нагласио је Додик.

Додик је упитао да ли заиста ико озбиљан у Републици Српској и БиХ може помислити да су он и Изетбеговић договорили било шта и још да Бакир Изетбеговић затражи санкције.

- То говори колико је Иванић у праву и колико "барата" том ситуацијом. Младен Иванић са разним свјетским хоштаплерима покушава овдје да прави неки свој институт који би требало да буде у функцији западних ментора и са њима разговара како да обезбиједи новац да би се тај институт ширио. Он је тај институт регистровао негдје на нивоу БиХ и сада му требају паре, а да би их обезбиједио треба да покаже веће подаништво. За њега нема боље приче него таквим свјетским хоштаплерима говорити да сам ја нешто договорио са Бакиром Изетбеговићем и да је то резултирало овим позивом за увођењем санкција мени. То заиста дјелује глупо - истакао је Додик.

Он је навео да власт у Републици Српској за разлику од Младена Иванића није полтронска.

- Ми имамо своју главу и радимо оно што је у нашем интересу, а не да будемо полтрони као што је Младен Иванић који хоће у БиХ да доведе високог представника из Канаде. Ту се ми разликујемо. Ми мислимо да нама не треба високи представник, а Иванић, Шаровић, Бореновић мисле да треба. То су непомирљиви ставови. Они вјерују у БиХ, а ја вјерујем у Републику Српску и зато они редовно губе изборе и тако ће изгубити и ове 2022. године - нагласио је Додик.