latinica  ћирилица
21/04/2021 |  22:22 ⇒ 22/04/2021 | 10:36 | Аутор: РТРС

Ђајић: УКЦ Српске увијек у самом врху здравственог система (ВИДЕО)

Универзитетско-клинички центар увијек је био у самом врху здравственог система, и прије него што је настала пандемија вируса корона - рекао је у емисији Телеринг директор УКЦ Републике Српске др Владо Ђајић.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

Ђајић је истакао да се на његову иницијативу реализовала идеја да се развијају болнице и у другим већим градовима Српске, да се едукује медицинско особље и да се болнице опремају са респираторима.

- Влада је прихватила ову моју идеју и сада имамо и у Добоју, Бијељини, Требињу, Источном Сарајеву, Приједору, Невесињу... дијаметрално друкчије болнице од оних какве су биле прије пандемије. То су потпуно оспособљене болнице са квалитетним кадром - истакао је Ђајић. 

Он је нагласио да је најбољи начин да се одбранимо од вируса корона ношење маске и одржавање физичке дистанце.

- Што се тиче вакцина, ја сам први вакцинисан у БиХ и веома вјерујем у ову врсту заштите. Препоручујем свим људима да се вакцинишу - истикао је Ђајић и додао да не треба имати било какве сумње у ефикасност било које вакцине јер су све провјерене од стране контролних механизама.

Ђајић се осврнуо и на критике које су му упућене на рачун градње гаража у склопу УКЦ-а. Истакао је да се не ради о једноставном објекту са паркинг мјестима.

- То није гаража, већ град који је већи од самог објекта клиничког центра који ће имати 80.000 квадрата на пет спратова,  четири излаза, шест лифтова и 2.300 паркинг мјеста, као и пуњаче за електричне аутомобиле. Овим објектом биће ријешени проблеми и запослених на УКЦ-у и пацијената који неће више бринути гдје паркирати свој аутомобил - каже Ђајић.

Он је додао да је у коначници цијена објекта по квадратном метру 200 евра по систему кључ у руке.

- Ову гаражу не гради УКЦ, већ градњу финансира Влада Српске. То је генијална одлука за нас јер ми не инвестирамо, али ипак управљамо тим објектом. Само од наплате паркинга од 1 КМ ми можемо зарадити милион марака годишње - истиче Ђајић.

Ђајић је напоменуо да УКЦ планира и изградњу хемато-онколошке клинике, психијатријске клинике, као и палијативног одјела за најтеже пацијенте, чиме ће све клинике у Бањалуци бити на једном мјесту.