latinica  ћирилица
22/04/2021 |  07:18 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Са Трга Републике данас стартује трка "Београд-Бањалука"

Из Београда ће данас кренути Међународна бициклистичка трка "Београд-Бањалука", у којој ће учествовати бициклисти из 35 држава свијета.
Бициклистичка трка - Фото: Facebook
Бициклистичка тркаФото: Facebook

Свечано отварање биће на Тргу Републике у 11.00 часова, док је за 12.00 часова предвиђен старт прве етапе, у којој учествују чувени свјетски бициклистички тимови.

Трка ће ове године трајати до 25. априла и подијељена је у четири етапе: Београд-Шабац, Обреновац-Бијељина, Бијељина-Власеница и Приједор-Бањалука.

Са Трга Републике ће кренути караван од 25 екипа из 35 земаља свијета до Шапца, гдје се завршава прва етапа, саопштено је из Представништва Републике Српске у Београду, које је један од покровитеља ове трке.

Друга етапа стартује из Обреновца до Бијељине, трећа етапа полази из Бијељине, преко пролазног циља у Шековићима, а завршава се у Власеници, а четврта стартује из Приједора, кроз пролазни циљ у Градишци и биће завршена у Бањалуци 25. априла.

У саопштењу Представништва се наводи да се испоставило да је интересовање највећих свјетских тимова ове године на највишем нивоу, као и да треба издвојити тимове Шпаније, Италије, Њемачке, Парагваја, Русије, Пољске, Казахстана и САД.

Ту су и национални тимови Црне Горе, Хрватске, БиХ, Словеније, Македоније и Србије.

Директор трке Владимир Куваља раније је рекао да је ова 15. по реду бициклистичка трка означена првом категоријом, што је чини спортским догађајем највишег ранга.

Куваља је нагласио да за локалне заједнице кроз које етапе пролазе трка више нема само спортску, већ и економску и туристичку димензију.

Шабац, Обреновац и Приједор ће ове године први пут у историји Међународне бициклистичке трке "Београд-Бањалука" бити етапна мјеста.

Покровитељи овогодишње трке су Министарство омладине и спорта Србије, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.

Више од 30 медијских кућа из земље и иностранства пратиће овогодишњу трку.