latinica  ћирилица
22/04/2021 |  10:18 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска и Србија предано раде на стратешким пројектима (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Република Српска и Србија предано раде на изградњи ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу израдње великог енергетског пројекта "Бук Бијела".
Вучић, Цвијановић и Додик - Фото: СРНА
Вучић, Цвијановић и ДодикФото: СРНА

Након сједнице Вијећа за сарадњу Републике Српске и Србије, Цвијановић је истакла да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумијевању, финансијској и свакој другој подршци.

- Сви ови пројекти ће за наше грађане значити бољу комуникацију, боље услове за пословање, бољу енергетску сигурност и независност. То су пројекти који ће служити свима онима којима треба да служе у сврху развоја - рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Цвијановић је посебно изразила задовољство што се улази у фазу која се односи на изградњу енергетског пројекта "Бук Бијела", на који се чека више деценија.

- Дошло је вријеме да то Република Српска и Србија реализују и на тај начин обезбиједе све што је потребно у енергетској сфери и за нас и за наше окружење, али и да достигнемо ону потентност која ће нас учинити значајним управо у енергетском сектору - поручила је Цвијановић.

Она је захвалила за подршку која Србија даје општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом које су често препуштене саме себи, без адекватног третмана од стране федералних власти.

- Људи који тамо живе су загледани у оно што ради и Република Српска и Србија знајући да им је све та подршка прилика за опстанак на том простору. Исто тако, важно је да смо реализовали све пројекте које смо захваљујући Србији имали прилику да реализујемо у нашим општинама широм Српске - истакла је Цвијановић.

Цвијановић је рекла да је госте из Србије обавијестила и о условима у којима се функционише у БиХ.

- Наш приоритет јесте стабилна, развијена и јака Република Српска. Често нити желимо нити имамо вријеме да губимо корак са оним што јесу потребе нашег развоја - додала је Цвијановић.

Према њеним ријечима, Српска неће да буде заробљена разним темама, али не може да буде у потпуности имуна на све оно што су изазови.

- Република Српска данас живи и функционише у окружењу у којем од неког ко треба да буде партнер и с којим треба да размишљате о заједничком развоју и изградњи, добијате најгрђе ријечи које показују исијавање мржње, нетрпељивост, немогућност комуникације и то оптерећује и све што покушавамо урадити на привредном плану, али и у области здравства - додала је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да Српској треба стабилност, те да је то могуће постићи изграђујући је даље.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Све оно што нисмо успјели никада са било ким другим, успјели смо да радимо са Србијом. У нашој сарадњи нема ничега лошег, само добро које желимо да донесемо нашим грађанима. Србија иде путем развоја и ми желимо да тај пут буде зацртан и за наше грађане - навела је предсједница Српске.

Цвијановић је захвалила институцијама Србије због тога што грађани и институције Српске осјећају сигурност зато што имају тако развијену и јаку Србију која корача напријед.

У многим тешким приликама, додала је предсједница Српске, то је била једина узданица и једини ослонац за рјешевање многих проблема.

- Изражавам задовољство што Република Српска и Србија показују капацитет да унапређују своју сарадњу у свим обвластима. Настојимо на сваки могући начин да објединимо одређене функције како бисмо могли да радимо добро за наше грађане и задовољна сам оним што смо до сада постигли - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је захвалила Србији што је била на располагању Републици Српској у свим тешким временима, укључујући и подршку која је долазила у вријеме пандемије.

Сједници Вијећа за сарадњу Републике Српске и Србије присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, предсједник Скупштине Ивица Дачић.

Присутвовали су и министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Александар Вулин.

Претходно су се састали Цвијановић и Додик са Вучићем, Чубриловић са Дачићем и Вишковић са Брнабићевом.