latinica  ћирилица
22/04/2021 |  10:37 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Турковићева да спроведе закључке у вези са Трговском гором

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је Министарство иностраних послова да хитно спроведе закључке Савјета министара како би се домаћим експертима омогућио рад на терену и учествовање у процјени Трговске горе као потенцијалне локације за изградњу одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво.
Сташа  Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Он је подсјетио да је Савјет министара закључцима са 32. сједнице задужио Министарство иностраних послова да путем дипломатско-конзуларне мреже званично од хрватске стране затражи релевантну документацију неопходну за рад и даље активности Експертског и Правног тима за Трговску гору.

- Крајње је вријеме да ресорни министар Бисера Турковић почне радити свој посао и озбиљно се посвети рјешавању овог питања. На то је обавезују закључци Савјета министара БиХ, као и раније одлуке Предсједништва БиХ у вези са Трговском гором - поручио је Кошарац у писаној изјави.

Према његовим ријечима, чињеница да је хрватска страна ангажовала службу за физичку заштиту и безбједност локације Черкезовац на Трговској гори представља посљедњи у низу доказа да сусједна земља неће одустати од изградње спорног одлагалишта у непосредној близини границе.

- Процјена да ће Хрватска тај ангажман платити више од 1.300.000 КМ додатни је аларм да тражимо пуну мобилност свих надлежних институција у БиХ како бисмо снагом аргумената истрајали у одбрани јединственог става о неприхватљивости одлагања спорног отпада у нашем дворишту. Због тога, поново апелујем на Министарство иностраних послова да конкретним дјеловањем допринесе нашој борби за заштиту здравља грађана и очување животне средине - нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће у понедјељак, 26. априла, организовати састанак чланова Координационог тијела за Трговску гору са предсједавајућим Експертног и Правног тима, како би се анализирала имплементација досадашњих закључака, дефинисали наредни кораци и размотриле нове информације у вези са изградњом спорног одлагалишта.

Кошарац истакао је да ће, паралелно с тим, од амбасадора БиХ у Хрватској затражити да у контакту са надлежним органима сусједне земље обезбиједи додатне информације у вези са цијелим случајем.

Он је напоменуо да ће упутити захтјев Пододбору за транспорт, енергију, животну средину и регионални развој између ЕУ и БиХ да на сједници у мају размотри намјеру Хрватске да изгради спорно одлагалиште на Трговској гори, што је једна од активности коју спроводи с циљем информисања надлежних институција у Бриселу о предметној проблематици.

- Недопустиво је да у случају Трговске горе будемо пасивни посматрачи. Морамо имати проактивну улогу, тражити помоћ од ЕУ и максимално се посветити рјешавању овог питања. Живот и здравље 250.000 наших грађана у сливу ријеке Уне обавезују нас на такво дјеловање - нагласио је Кошарац.