latinica  ћирилица
22/04/2021 |  10:50 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Бијељина: Парастос жртвама фашизма у Другом свјетском рату

У Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Бијељини данас је служен парастос жртвама Холокауста, геноцида и свим страдалим од фашизма у Другом свјетском рату.
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Свештеник Васо Поповић рекао је Срни да се људи на овом свијету боре за разна царства, али да се никада не смије заборавити да је суштинска она за Царство небеско о којој је говорио Свети мученик кнез Лазар.

Он је навео да су идеали о којима је говорио кнез Лазар, свако добро неба и земље, добро за све - живот, слобода, мир, разумијевање, мудрост, љубав према ближњима и Богу.

- Нажалост, када заборавимо ове хришћанске идеале о којима је говорио Свети мученик кнез Лазар и који је био спреман да за те идеале да највише што човјек може дати - свој живот, људи постају себични - рекао је Поповић.

Он је додао да у таквом духовном растројству и помраченог ума човјек постаје горд, сујетан, себичан и да се дешавају ратни злочини.

- Један од највећих ратних злочина, геноцид који се догодио над српским народом у 20. вијеку, у Другом свјетском рату у Јасеновцу, али и у свим другим логорима смрти на простору Европе гдје су силом одвођени Срби, али и Јевреји, Роми, антифашисти, сви они који нису били по вољи окупатору - рекао је Поповић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан 22. априла, обавезан парастос у свим храмовима, Црква се сјећа свих и оних који данас ходе по земљи и оних који су прије ходили.

- Сви ти наши преци су данас убројани међу свете мученике и праведнике и данас наше молитве нису молитве очајања кад тугујемо што их више нема, него је ово молитва којом се ми њима обраћамо као онима који су својим животом потврдили своју вјеру, да буду наши заступници у молитви пред лицем Божијим у Царстрву небеском - рекао је он.

Поповић је навео да је спомен-храм у Бијељини добио из Меморијалног центра "Доња Градина" спомен-књигу аутора Антуна Милетића у којем се наводе имена страдалих у Јасновцу, али да списак није коначан.

- Прочитали смо данас у молитвама имена која су нама данас доступна, нажалост страдале су многе породице, па није имао ко ни да пријави њихов нестанак, њихову смрт. Спискови још увијек нису потпуни, а ми смо овдје прочитали имена народа Семберије - Срба, Јевреја, Рома, антифашиста који су мученички пострадали у Јасеновцу у Другом свјетском рату - рекао је Поповић.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских или Црква бесмртних хероја у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини саграђен је у току одбрамбено-отаџбинског рата и посвећен крсној слави Војске Републике Српске Видовдану, а 2016. године проглашен је историјским спомеником од изузетног значаја за Српску.

Према подацима Епархије зворничко-тузланске, то је први војни спомен-храм у Републици Српској и први православни војни спомен-храм изграђен након Другог свјетског рата на простору бивше Југославије.