latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:35 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Србија финансира изградњу моста и ауто-пута од Раче од Бијељине (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бањалуци да ће Србија, осим изградње моста на ријеци Сави код Раче, финансирати и 100 милиона евра од укупно потребних 136 милиона за изградњу 17 километара ауто-пута од Раче до Бијељине.
Изградња ауто-пута Београд-Сарајево - Фото: РТРС
Изградња ауто-пута Београд-СарајевоФото: РТРС

- Можемо да помажамо и помагаћемо још више - рекао је Вучић на конференцији за новинаре након сједнице Савјета за сарадњу Републике Српске и Србије.

Вучић је истакао да је на сједници Савјета било ријечи о инфраструктури и повезивању.

- Ако пажљиво погледате, без обзира да ли сте из Бањалуке или Сарајева, из Добоја или Маглаја, ми смо послије Другог светског рата, а нећу ни да причам о стварима између два свјетска рата, увек остајали без међусобних комуникација, као да је неко желио да се направи непробојни зид на Дрини и да никакву комуникацију немамо - навео је Вучић.

Он је рекао да нема ниједног ауто-пута нити пруге и да је зато његов приједлог био и током Берлинске конференције и приликом стварања регионалног савеза "мини-шенгена" да буде изграђена пруга и Београд-Сарајево преко територија и Српске и ФБиХ.

-Вјерујемо да ћемо у наредном периоду некакав одговор добити - рекао је он.

Он је рекао да Србија жели да пружи значајну помоћ грађанима Српске кроз подршку изградње ауто-пута до Бијељине.

- Ми плаћамо изградњу комплетног моста код Раче преко Саве. Република Српска и БиХ неће имати никакве трошкове по том питању. Спремни смо да платимо за ту дионицу и да помогнемо, да то буде наша велика, велика подршка развоју Републике Спске – а то је изградња ауто-пута до Бијељине - нагласио је Вучић.

Он је истакао да ту има 17 километара од моста до Бијељине, укупна процијењена вриједност радова је 136 милиона евра, и како је обавијештен, нејвећи дио експропријације је завршен, те ће Србија од тих 136 на себе преузети 100 милиона евра.

- Ријеч је о огромном новицу. То значи да Српска неће морати да брине о извозној банци, задуживању и другом. Србија ће тај део преузети на себе какав ће аранжаман и колико година унапред бити. За нас је то важно јер ће то значити ближу везу - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, за Српску остаје да се изгради дионица Бијељина-Брчко-Вукосавље-Добој, а дионица Добој-Прњавор-Бањалука је већ изграђен.

- Остаје, наравно, за људе из ФБиХ и Српске да граде комуникацију Бијељина-Тузла-Сарајево, што би за нас било значајно - нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће вјероватно бити изложен критикама у Србији зашто се оволико пружа помоћ.

- Поносан сам на то, јер на тај начин повезујемо и цео регион и припаднике различитих народа и наш српски народ. Немамо разлога да се плашимо да тако нешто јавно кажемо и да тако нешто јавно урадимо - нагласио је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија "дођемо као неки успешан ђак ММФ-а" јер је прошла тежак програм између 2014. и 2017. године, успијева да држи стопу јавног дуга испод 60 одсто, те биљежи највиши раст у региону, и управо захваљујући томе пензије и плате нешто брже расту него у другим дијеловима региона, а то може бити тако јер Србија има убједљиво највише страних директних инвестиција.

- Није лако по том питању борити се са Србијом. Зато можемо да помажемо и помагаћемо још више - додао је он.