latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:47 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Пашалић: Не заборавити страдање - обавеза српског народа

Обавеза српског народа је да се сјећа свих невино страдалих жртава у комплексу усташког логора Јасеновац, поручио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Света архијерејска литургија у селу Млака код Јасеновца - Фото: СРНА
Света архијерејска литургија у селу Млака код ЈасеновцаФото: СРНА

Након што је присуствовао Светој архијерејској литургији у селу Млака код Јасеновца, Пашалић је рекао новинарима да је обавеза да се не заборави оно што се десило српском, јеверском и ромском народу у Јасеновцу.

- Остаје нам нада да се никада више неће догодити оно што се десило српском народу на овом простору током постојања Независне Државе Хрватске - рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 76 година извршен пробој јасеновачких логораша, а да их је на задњи дан пробоја убијено је око хиљаду, а само стотињак је преживјело.

Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић рекао је да су се данас окупили са српским народом из цијелог региона да би одали почаст свим страдалима у Јасеновцу.

Он је навео да је село Млака мјесто гдје Срби треба да се долазе и да се окупљају како невино страдале српске и друге жртве никада не би биле заборављене.

Према подацима Јавне установе "Спомен подручје Доња Градина", дан уочи пробоја у логору су била 1.073 логораша, а усташку ликвидацију концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша.

У злогласном логору Јасеновац, током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Село Млака је дио комплекса јасеновачког логора смрти, у којем су били смјештени жене и дјеца.