latinica  ћирилица
22/04/2021 |  12:31 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Владика Јован: Црква у селу Млака била тамница у којој су многи нашли смрт

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован рекао је да је православна црква у селу Млака код Јасеновца била тамница у којој су хиљаде козарачке дјеце и жена нашли смрт 1942. године.
Владика Јован - Фото: СРНА
Владика ЈованФото: СРНА

Владика Јован је истакао да је на капију храма 1942. године хиљаде козарачке дјеце и жена доведено "као овце на клање", како то каже Свето писмо.

- Овај храм у коме смо данас служили литургију, принијели бескрвну жртву и причестили се, био је тамница, а многи људи су у њему нашли смрт - рекао је владика у бесједи вјерницима након Свете архијерејске литургије у храму Светог пророка Илије у селу Млака.

Владика Јован је истакао да се српски народ увијек кроз историју сабирао и подизао цркве на гробовима мученика, а највише их је било у 20. и 21. вијеку.

Он је рекао да је сила Божија присутна на овим мјестима баш зато што су она мјеста страдања српског народа.

- Немојте очекивати да ико икада дође на оваква мјеста без јаука и вриска јер ово је Јасеновац. Оно што ће доћи, доћи ће на ова мјеста без мржње, без освете, доћи ће праштајући и молећи се Богу - рекао је владика и додао да се злочин никада не смије заборавити.

Након молитвеног окупљања, у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу владика је освештао новоуређени манастирски конак.

Према подацима Јавне установе "Спомен подручје Доња Градина", дан уочи пробоја у логору су била 1.073 логораша, а усташку ликвидацију концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша.

У злогласном логору Јасеновац, током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Село Млака је дио комплекса јасеновачког логора смрти, у којем су били смјештени жене и дјеца.