latinica  ћирилица
22/04/2021 |  13:21 | Аутор: СРНА

Кошарац: Понашање министара из ФБиХ - катастрофално

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац изјавио је да на данашњој сједници Савјета министара министри из Федерације БиХ /ФБиХ/ нису подржали информацију о предузетим мјерама ради активирања заштитних клаузула Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- И данас катастрофално и необјашњиво понашање министара из ФБиХ. Сходно одлуци Владе Републике Српске, а и примарно, наша обавеза је да заступамо интересе Српске у заједничким органима и да информишемо Савјет министара о мјерама које предузимамо како би смо довели БиХ у ситуацију да равноправно расправља са европским партнерима у вези са одлуком о привременим мјерама за увођење прелевмана и царина за свјеже и расхлађено месо јунади и свиња - рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министра.

Према његовим ријечима, министи из ФБиХ нису подржали ни информацију, нити закључак којим би се Министарство спољне трговине и економских односа обавезало да отвори суштинске преговоре са Европском комисијом у складу са чланом 39 Споразума о стабилизацији и придруживању.

- Нису прихатили да Министарство спољне трговине и економских односа, и док трају преговори и консултације са Европском комисијом, може предложити одређену одлуку привременог карактера што би касније, кроз примјену члана 117 СПП-а, прошло и процедуру у самом Савјету за имплементацију споразума - истакао је он.

Кошарац је рекао да га забрињава такав однос, јер је класичан атак на примарну производњу у Републици Српској која је развијенија него у ФБиХ.

- Мислим да је то лоша порука мојих колега у Савјету министра. Нећу дефинитивно одустати од тога, јер је наше кретање искључиво у складу са међународним уговорима које БиХ има, у овом случају ССП. Мотивисани смо да третирамо ССП и обавеза нам је да преговарамо са европским партнерима, али нам је императив да заштитимо примарну домаћу производњу у Републици Српској и Федерацији БиХ - нагласио је он.

Кошарац је подсјетио да је овакав приједлог доставила Влада Републике Српске на основу консултација са удружењима из Српске, али уз подршку удружења из ФБиХ.

- Данас имамо јединствен став удружења, односно пољопривредника да је неопходно увести прелевмане и царине. Једино се у БиХ из ЕУ може увести свјеже и расхлађено месо без икаквих такси. Све остале земље су заштитиле своју домаћу производњу - напоменуо је он.

Кошарац је одбацио аргументацију колега из ФБиХ када кажу да се противи Европској комисији увођењем привремених мјера или евентуалним измјенама ССП-а.

- Не желим да будем талац интереса ЕУ у БиХ, не желим да будем у функцији интереса политика ЕУ. Желим да заједно са својим колегама будем у функцији грађана Републике Српске и ФБиХ. Предлажемо оне мјере које ће, у овом случају, заштити домаћу примарну производњу у Републици Српској и ФБиХ - поручио је Кошарац.

Наводећи да Европа и њени представници у БиХ често износе неке ставове, он је упитао зашто би баш ти ставови били такви да се морају подржавати.

- Више пута сам указивао на приступ класичних комплекса наших људи да заговарамо неке веома важне ствари у интересу наших грађана. Увијек прихватамо и конзументи смо неких других одлука. Ово је био примјер да снагом аргумената и чињеница европским партнерима на сто ставимо чињеницу да желимо да заштитимо примарну домаћу производњу, наше интересе и наравно поступајући у складу са ССП-ом - оцијенио је Кошарац.

Он је поручио да неће одустати.

- Имаћемо додатне консултације са предсједавајућим у вези с тим и у наредним данима ћемо сигурно ићи са даљим мјерама јер, мислим да је потпуно недупустиво да се на овакав начин третирају интереси домаће производње - констатовао је Кошарац.