latinica  ћирилица
22/04/2021 |  13:59 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Савјет министара усвојио Платформу запошљавања странаца

Савјет министара данас је усвојио Платформу запошљавања странаца у БиХ, која потврђује јасно опредјељење институција БиХ у праћењу токова радних миграција.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Циљ Платформе је успостављање континуираног праћења свих сегмената који имају утицаја на запошљавање странаца у БиХ, као и јачање међуинституционалне сарадње свих институција које прате, надзиру, запошљавају или посредују у запошљавању странаца.

Према службеним подацима, број запослених странаца у БиХ нема значајнији квантитативни утицај на тржиште рада јер је удио годишњег броја
запослених странаца у односу на просјечан број запослених лица у БиХ у 2018. години износио 0,4 одсто.

Платформа, приједлог Министарства цивилних послова, представља оквирни и базни документ у вези са запошљавањем странаца у БиХ, саопштено је из Савјета министара.

У складу са Уставом БиХ област рада и запошљавања, па тако и запошљавање странаца, у надлежности су Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, који су правно регулисали ову област посебним законима, док су политика и регулисање питања имиграције, избјеглица и азила у надлежности институција БиХ.

У наредном периоду нопходно је, између осталог, усклађивање законских рјешења о запошљавању странаца у БиХ на свим нивоима са рјешењима у земљама ЕУ. Истовремено је неопходно континуирано праћење исказаних потреба послодаваца за недостајућом радном снагом и потреба за страном радном снагом.

Министарство безбједности, Агенција за рад и запошљавање БиХ, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Федерално министарство рада и социјалне политике, Завод за запошљавање Републике Српске, Федерални завод за запошљавање и Завод за запошљавање Брчко дистрикта приступиће реализацији закључака и препорука из документа, у складу са својим надлежностима.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства одбране о имплементацији "Перспектива" програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала и имплементацији "Превентива" пројекта заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције у Министарству и Оружаним снагама БиХ у прошлој години.

Путем програма "Перспектива" у периоду од 2014. до 2020. године асистирана су 244 отпуштена војника, од којих је четворо у 2020. години. За ове намјене у том периоду је утрошено 715.768 КМ, а просјечна појединачна асистенција износи 2.952 КМ.

Неискориштена финансијска средства из периода од 2016. до 2020. године, у износу од 907.509 КМ су пренесена и удружују се са средствима која ће бити планирана за наредни петогодишњи период од 2021. до 2025. године "Перспектива" програма.

Министарство одбране у Савјету министара већ четири године успјешно самостално спроводи "Превентива" пројекат заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције припадника Министарства и Оружаних снага БиХ који су ангажовани у мисијама у Авганистану, Конгу, Малију и Централноафричкој Републици.

Кроз овај пројекат је укупно асистирано 495 припадника Оружаних снага БиХ, од којих 146 у 2020. години, за шта је укупно утрошено 162.702 КМ.

УСВОЈЕН ПРАВИЛНИК О КОРИШТЕЊУ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ВОЗИЛА МИП-а

Савјет министара донио је Правилник о условима набавке и начину кориштења службених специјализованих возила Министарства иностраних послова БиХ и дипломатско-конзуларних представништава БиХ у којем се прецизира да овај ресор има осам оваквих возила, а ДПК мрежа 115.

- Правилником су детаљно регулисани број службених специјализованих возила МИП-а, услови набавке, начин кориштења, те одређивање лица са правом њиховог кориштења - саопштено је из Савјета министара.

Правилником је прецизирано да Министарство располаже са два теретна возила више средње класе и шест путничких возила више средње класе.

- Службена специјализована возила Министарства, између осталог, могу се користити за превоз дипломатске поште, архива ДКП-а БиХ, те информатичке опреме и материјала. Истовремено се специјализована путничка возила користе за превоз делегација у БиХ и свијету и испуњавање других обавеза у складу са протоколом Министарства или других надлежних органа БиХ, односно у случају исказане потребе институција БиХ, нарочито по захтјеву Предсједништва БиХ и Савјета министара - наводи се у саопштењу.

У 56 ДКП-а БиХ, како се наводи, укупно је 115 службених специјализованих возила, од чега се 56 возила средње класе и 55 ниже средње класе користе за редовно обављање послова ДКП-а, те четири специјализована возила више средње класе за дочек делегација.

Овај документ је у складу са раније усвојеним Правилником о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ.