latinica  ћирилица
22/04/2021 |  15:20 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Ђурђевдански фестивал у онлајн формату

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме биће одржан 14. маја, а 23 учесника укључиваће се директно у телевизијску емисију посредством интернет платформе, саопштено је из Службе за комуникацију и промоцију Радио-телевизије Републике Српске.
Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме - Фото: РТРС
Ђурђевдански фестивал дјечије пјесмеФото: РТРС

На 27. Ђурђевданском фестивалу биће представљено 16 нових композиција спотовима специјално сниманим за ову дјечију музичку манифестацију, које је изабрала овогодишња међународна селекциона комисија састављена од композитора, музичких педагога, уредника и продуцената.

Селекциона комисија одабрала је 23 извођача из Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

У саопштењу се наводи да је ове године, упркос свим потешкоћама изазваним вирусом корона, фестивалски тим био досљедан да манифестација буде одржана, а да нико не буде изложен ризику, па је изабран онлајн формат.

Из Службе за комуникацију и промоцију РТРС-а подсјећају да уз Ђурђевдански фестивал одрастају генерације већ пуних 28 година и да је то најпознатији фестивал дјечије пјесме у региону, али да прошле године, нажалост, није одржан због епидемије вируса корона.

За овај дјечији фестивал до сада је написано више од 500 композиција, које заједно са солистима бирају стручне селекционе комисије.

- Од почетка Фестивала постављени су високи професионални стандарди којима се комисија води приликом одабира композиција и извођача. Композиције се, према гласовним могућностима и карактеру, додјељују малим солистима - наводи се у саопштењу.

Због промијењеног формата емисије, ове године ће бити додијељене награде за најбољу композицију, најбољи текст, најбољи аранжман, а за награду публике ове године гледаоци ће моћи да гласају "лајковима" на "Фејсбук" страници Фестивала.

Финалну емисију и директна укључења извођача гледаоци ће моћи да прате на РТРС-у 14. маја од 20.00 часова.