latinica  ћирилица
22/04/2021 |  15:59 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Трка Београд - Бањалука: Волф прошао први кроз циљ у Шапцу (ФОТО/ВИДЕО)

Први кроз циљ етапе од Београда до Шапца на трци "Београд – Бањалука" прошао је Нијемац Јустин Волф. Бициклиста Бајк еида одмакао је конкурентима на отприлике половини од 96 километара дуге етапе и предност без проблема сачувао до краја. Са десетак секунди заостатка кроз циљ су прошли Патрик Штос из пољског Востера, те Филипо Фјорели из италијанског Бардијанија.
Јустин Волф - Фото: РТРС
Јустин ВолфФото: РТРС

Волф је био помало изненађен што га група није озбиљније притиднула у посљедњем кругу који је вожен кроз Шабац. Сачувао је довољно снаге за посљедњи спринт и заслужено обукао жуту мајицу коју ће покушати да сачува у преостале три етапе.

- Било јако брзо од почетка, али сам у једном тренутку кренуо у бијег, нико ме није испратио и успио сам да дођем до побједе. Био сам на овој трци прије двије године и могу рећи да је организација још боље него тада. Не знам шта да очекујем у преостала три дана, али се надам да ћу завршити међу 20 најбољих јер ми спринт није баш јача страна, а двије етапе су изразито равничарске - рекао је Волф.

Бијелу мајицу намијењену најбољем возачу до 23 године обукао је Мика Хеминг из Малоја пушбајкерса, плаву за најбољег брдског возача задужио је Лука Паек из Хринкова, док је бициклиста Малоја пушбајкерса Пол Теблинг био најбољи спринтер и обукао црвену мајицу.

Велики број Шапчана поздравио је караван, а догађај се сваршено уклопио у прославу Дана града који је српском бициклизму дао најбољег возача свих времена Сашу Гајичића.

Београд - Шабац

- Посебно сам срећан што смо прославу дана нашег града увеличали овако еминентним догађајем који је значајан не само за Шабац, него за Србију и Републику Српску - рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Директор Трке Владимир Куваља нагласио је да је прва етапа увијек најкомпликованија за организаторе, али да је срећан како је све прошло, а нарочито дочеком у града на Сани.

Бициклисте је из Београда испратио замјеник градоначелника Горан Весић који им је пожелио срећу и нагласио важност ове трке.

- Београд организује много догађаја током године, али нам је овај најдражи јер спаја исти народ из две земље, али и цели Балкан. Већ 15. пут показујемо да смо заједно у спорту и животу - рекао је Весић.

Велике заслуге за организацију најјаче трке у региону и овај пут иду на рачун Представништва Републике Српске у Србији.

- Сваке године се радујем трци која је један од најбољи симбола спајања нашег народа. Трка је изузетно значајна за привредни и туристички развој Републике Српске и Србије, је рокупља учеснике из свих крајева свијета - рекао је шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Јустин Волф на побједничком постољу

На старт у престоници Србије дошли су и градоначелници Приједора односно Бијељине Далибор Павловић и Љубиша Петровић. Управо ће он имати част да их данас дочека у Бијељини, а караван ће у подне кренути из Обреновца, те као и увијек прећи међудржавну границу без заустављања.