latinica  ћирилица
22/04/2021 |  18:08 ⇒ 18:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: САД ће до 2030. преполовити емисије стакленичких гасова (ВИДЕО)

Администрација америчког предсједника Џоа Бајдена обавезала се данас да ће преполовити емисије гасова стаклене баште до 2030. године.
Џо Бајден на Самиту о климатским промјенама - Фото: AP
Џо Бајден на Самиту о климатским промјенамаФото: AP

Председник САД објавио је данас, на почетку дводневног виртуелног самита свјетских лидера о клими, да је циљ његове земље смањење емисија за 50 -52 одсто у односу на ниво из 2005. године.

Ројтерс преноси да администрација САД, које су други водећи свјетски емитер ових штетних гасова након Кине, сматра да ће новим циљом подстаћи друге велике земље емитере да повећају своје амбиције у борби против климатских промјена.

- Ово је деценија у којој морамо доносити брзе одлуке којима ћемо избећи најгоре посљедице климатске кризе - поручио је Бајден.

Британски премијер Борис Џонсон поздравио је посвећеност америчког предсједника Џоа Бајдена да смањи емисију гасова стаклене баште као значајан помак.

- Заиста сам одушевљен преокретом који је Бајден најавио - рекао је Џонсон, похваливши Бајдена због повратка САД у прве редове борбе против климатских промјена, пренио је Ројтерс.

Он је истакао да се не ради о неком скупом политички коректном зеленом акту, већ о расту и радним мјестима.

Џонсон је у уторак рекао да ће Британија смањити емисију гасова стаклене баште за 78 одсто до 2035. године, што је назвао најамбициознијим циљем климатских промјена на свијету.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да споразуми постигнути на платформи УН пружају поуздану базу за контролу емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште, као и да је Русија свјесна своје одговорности.

Путин је нагласио да Русија одлучно ради на стварању модерне законске регулативе како би применила контролу емисије угљен диоксида и стимулисала њено смањење.

Канадски премијер Џастин Трудо такође је најавио смањење емисија од 40 – 45 одсто до 2030. у односу на ниво из 2005. године.

Амерички климатски циљ такође је важна прекретница у ширем Бајденовом плану да у потпуности декарбонизује америчку економију до 2050. године, што је програм који по америчком предсједнику може отворити милионе нових, добро плаћених радних мјеста, али за који многи републиканци кажу да се плаше да ће наштетити економији.

Очекује се да ће америчко смањење емисија доћи из електрана, аутомобила и других сектора у економији, али Бијела кућа није поставила појединачне циљеве за те индустрије.

Амерички нафтни институт (АПИ), највиша америчка група за лобирање за нафту и гас, опрезно је поздравио Бајденово обећање, али је упозорио да оно мора бити праћено промјеном политика које укључују цену угљеника, што је тешко обезбиједити међу неким члановима Конгреса.

- Са транспарентном цијеном угљеника и иновација, можемо остварити мјерљиви климатски напредак у овој деценији, а да не повриједимо америчку средњу класу, не угрозимо америчку националну безбједност и не подривамо економски опоравак - рекао је Мајк Сомерс, предсједник и извршни директор АПИ-а.

Свјетски лидери желе да ограниче глобално загријавање на 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа, праг за који научници кажу да може спријечити најгоре посљедице климатских промјена.