latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:27 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

У Београду обиљежен Дан сјећања на жртве Холокауста (ВИДЕО)

У Србији се обиљежава Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату. Код Споменика жртвама, у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти Старо сајмиште, положени су вијенци и одата почаст невино страдалима. Са овог мјеста упозорено је да се не смије дозволити ревизија историје.
Дан сјећања у Београду - Фото: РТРС
Дан сјећања у БеоградуФото: РТРС

Почаст невино страдалима у Другом свјетском рату одали су званичници, потомци жртава, представници удружења грађана, амбасадори и чланови дипломатског кора. Сваке године, међу њима, на Старом сајмишту је и Јозеф Баруховић, који се с тугом сјећа рођака страдалих у Холокаусту.

- Моја ужа породица, значи моја мајка, отац, моја сестра и ја, хвала Богу, преживјели смо, али даља родбина је страдала у Јасеновцу, НДХ - прича Баруховић.

Јасеновац је био један од највећих логора у Европи за вријеме Другог свјетског рата и једно од највећих стратишта Срба у историји, у коме је страдало више од 600.000 Срба, велики број Јевреја и Рома и оних који нису били по вољи режима НДХ, подсјећају градски челници. Због будућих нараштаја, важно је да се сазна истина о страдању и геноциду у Јаеновцу, али и да се очува култура сјећања.

- Веома је важно да гајимо културу сећања, прије свега на све жртве које су страдале у Другом свјетском рату, које су страдале у Независној Држави Хрватској, а посебно у јасеновачком логору.Морамо да понављамо сваки пут о свим ужасима нацистичких злочина, злочина НДХ, како нам се такве ствари у будућности не би поновиле - нагласио је предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

 Никодијевић поручује да не смијемо да дозволимо било какву релативизацију злочина и историјске улоге оних који су злочине чинили. Да се таква зла не би поновила, каже, младе генерације морамо да учимо о вриједностима антифашистичке борбе, на коју смо поносни. Оваква обиљежавања значајна су и због тога да се не дозволи ревизија историје.

Београд ће наставити његовање културе сјећања, и кроз истицање улоге људи који су се супротставили нацизму и режиму НДХ, због чега ће и Диана Будисављевић добити споменик у српској престоници.