latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:28 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Породице несталих Срба траже од Института да ради свој посао (ВИДЕО)

Служењем парастоса у храму Светог Ђорђа и полагањем вијенаца испред спомен-костурнице у Миљевићима, у Источном Сарајеву обиљежен је Дан несталих Срба на подручју Сарајева и сарајевско-романијске регије.
Дан несталих - Фото: РТРС
Дан несталихФото: РТРС

На подручју Сарајева и сарајевско-романијске регије пријављено је 798 несталих лица српске националности, а за њих 221 још се трага.

Пуних 29 година Невенка Ђокановић трага за посмртним остацима мужа Стевана који је са још седам припадника ЈНА убијен на данашњи дан 1992. у Сарајеву.

- Стријељани су у Великом парку, а тијела су побацана по Сарајеву, по Високом, не знамо ни ми више гдје. Сваке године обиљежавамо овај дан, а институције у Сарајеву ништа не раде по овом питању - каже Ђокановићева.

У Републичком центру за истраживање рата и тражење несталих кажу да у Сарајеву не постоји воља да се пронађу нестали Срби и да, опструкцијом рада, сарајевске власти данас желе да прикрију злочине и заштите починиоце.

- Власти у Сарајеву не желе да учествују у проналажењу несталих лица српске националности у Сарајеву. Зашто то кажем, па зато што су Срби убијани и одвођени из својих станова, убијани по мјестима. Тачно 211 је мјеста заточења гдје су убијани само зато што су Срби - нагласио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Поразно је да након више од 25 година од завршетка одбрамбено-отаџбинског рата породице још траже од Института за нестала лица БиХ да ради свој посао, односно да пронађе, ексхумира и идентификује нестале Србе.

- Зар није било довољна трагедија која се десила сваком од страдалих Срба, већ и њихове породице пате свих ових 25 година и ишчекују информацију о својим најближим - истиче предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман.

Међународна комисија која се бавила истраживањем страдања Срба у Сарајеву, како је данас истакнуто, констатовала је да је у овом граду српска заједница уништена у тоталитету, те да су Срби страдали на разне начине – од пребијања и малтретирања до убистава.