latinica  ћирилица
22/04/2021 |  19:31 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости васкрсења" (ФОТО)

Изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" отворена је вечерас у Историјском музеју Србије у Београду у присуству Његове светост патријарха српског Порфирија, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Отварању изложбе, између осталих, присуствују предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, министри у Влади Србије и амбасадори Руске Федерације и Израела у Србији.

Отварајући изложбу о јасеновачким мученицима у Историјском музеју Србије, аутора сестре Марије, монахиње манастира Јасеновац, патријарх Порфирије је истакао да су у Јасеновцу не само страдали невини људи, него су страдали на најмонструозније могуће начине које људски ум не може да домисли, и нагласио да је то свима познато.

Он је рекао да не жели да генерализује починиоце, јер не вјерује да постоји ишта што се може уопштавати када су у питању људи, с обзиром да свако лично одлучује како ће се понашати и поставити у односу на околности и повољне и неповољне.

- Тамо су неки људи који не припадају ниједном народу, ни људима по ономе што су чинили, чинили зверства којих би се постидјеле и бесловесне звијери. Ти који су чинили такве ствари су се исписали из сваког народа и људи - рекао је он.

Васкрс у Јасеновцу

Патријарх је навео да је парадокс да је ова изложба надахнута оним што се збивало у Јасеновцу, јер бити надахнут значи бити окренут духом светим.

Изложба је организована поводом Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату и 80 година од успостављања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, у Независној Држави Хрватској.

Координатор изложбе је српски историчар Дејан Ристић, а приређују је Одбор Српске православне цркве за Јасеновац, Музеј жртава геноцида и Историјски музеј Србије.

Заробљена дјеца у Јасеновцу

Изложбу чине умјетнички радови монахиње Марије /Антић/, припаднице сестринства српског православног Манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, у Епархији пакрачко-славонској.

Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату у Србији се обиљежава у спомен на 22. април 1945. године, када је дио логораша система логора смрти Јасеновац кренуо у пробој.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена до 22. маја, сваког дана осим понедјељком, а улаз је слободан.